Rejtélyes csecsemőhalált okozott egy D-vitamin-készítmény

uvesterol gyógyszer
A picture taken on January 4, 2017 in Paris, shows a bottle of Uvesterol D. France has moved to suspend sales of a vitamin D medication following the death of a baby who had been given the supplement, health authorities said on January 4, 2017. France's ANSM agency that oversees the safety of medicines and health products said it had taken the measure "as a precaution" after investigations showed "a probable link between the death and the administration of Uvesterol D". / AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
A francia hatóságok felfüggesztették egy ötéves kor alatti gyermekeknek szánt D-vitamin-készítmény forgalmazását, mert azt gyanítják, adagolásának köze lehet egy 10 napos csecsemő halálához. Az Uvesterol D nevű készítményt Franciaországban elterjedten adják gyerekek D-vitamin-hiányának megelőzésére, de másutt, így Magyarországon se forgalmazzák.
Vágólapra másolva!

A francia csecsemő halála december 21-én következett be az után, hogy műanyag pipettával juttattak a szájába egy adag Uvesterol D készítményt. Rögtön a beadás után fuldokolni kezdett, és két óra múlva szív- és légzésleállás következtében meghalt – olvasható a BBC weboldalán.

Valószínűleg az adagoló a hibás

A francia nemzeti egészségbiztonsági szolgálat (ANSM) azt közölte, hogy „lehetséges kapcsolat" áll fenn a haláleset és az adott készítmény beadása között. A tisztviselők azonban hangsúlyozzák, hogy sok más hasonló készítmény biztonságosan használható.

A halált okozó vitamin Forrás: AFP/Martin Bureau

Marisol Touraine egészségügyi miniszter elmondta, hogy a gyerekeket általánosságban nem veszélyeztetik a D-vitamin-készítmények, hanem „csak a készítmény speciális adagolása jár kockázattal".
A miniszter „átlátható, objektív és megbízható információt" ígért a szülőknek.

A cég korábban már változtatott a pipettán

A franciául kiadott közleményben (amelyet a BBC-től átvéve idézünk) a nemzeti egészségbiztonsági szolgálat azt mondta, hogy „kizárólag a pipettával adagolandó Uvesterol D érintett".

Az ANSM azt mondta, hogy 2006-ban intézkedéseket vezetett be az Uvesterol D beviteli kockázatának csökkentésére, miután mellékhatások váltak ismertté. Azt is hozzátették, hogy a szer 1990-es forgalomba hozásától számítva ez a decemberi volt az első vele kapcsolatba hozható haláleset.

A Crinex 2006-ban megváltoztatta az adagoló pipettáját, hogy megakadályozza a folyadék túl gyors lefolyását.