Az új szívet ma már magaménak érzem

25 éve kapott új szívet az első sikeres szívtranszplantáción átesett beteg Magyarországon - az évforduló alkalmából a Semmelweis Egyetem tart sajtótájékoztatót
25 éve kapott új szívet az első sikeres szívtranszplantáción átesett beteg Magyarországon - az évforduló alkalmából a Semmelweis Egyetem tart sajtótájékoztatót 2016 január 3-án
Vágólapra másolva!
Ma 25 éve kapott új szívet az első sikeres szívtranszplantáción átesett beteg Magyarországon, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. Azóta Magyarországon hajtják végre a második legtöbb szívműtétet Európában.
Vágólapra másolva!

Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese azt mondta:

ez egy történelmi nap, ami azért fontos, mert reményt ad a szívre váróknak,

ugyanakkor elismerés azoknak a dolgozóknak, akik annyit dolgoznak, hogy ilyen jelentős sikereket a szívátültetésben Magyarországon is el lehessen érni.

"Január 3. egy történelmi nap a szívgyógyászatban. 25 évvel ezelőtt ezen a napon végezte el az első szívátültetést Szabó Zoltán professzor úr, a klinika korábbi igazgatója, az akkor 29 éves Schwarz Sándor betegünknél" - mondta.

Schwarz Sándor, az első sikeres szívátültetésen átesett beteg Magyarországon és Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese Fotó: Szabó Gábor - Origo

Két hétre rá, január 19-én, Koncz Antal kapott egy másik szívet, aki 3 évvel ezelőtt egy újabb szívet is kapott, így ő már a második új szívével él egészségesen.

A január 3-i műtét óta 412 szívátültetést végeztek a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján, ez körülbelül 90 százaléka az összes szívátültetésnek Magyarországon.

A többi szívtranszplantációt a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben, főleg gyerekeken végezték.

"Nagy változás volt az elmúlt 5 évben, egy új transzplantációs intenzív osztályt hoztunk létre, illetve csatlakoztunk az Eurotransplanthoz, és megkezdődött a valóban nemzetközi szintű műszív program. Pontosan 5 évvel ezelőtt kapott egy műszívet betegünk, aki azóta is otthonában, a családja körében van. Azóta ez a program töretlenül folytatódik, és a műszív program nagyon fontos kiegészítője a szívátültetés" - mondta Merkely Béla .

Az elmúlt 5 évben több szívátültetést végeztek, mint az első 20 évben,

ami egy nagyon komoly eredmény: "A tavalyi év 51 szívátültetése kiugró az európai szívátültetést végző centrumok között. Ezzel Európában a második helyen vagyunk. A világon, beleértve a nagy amerikai centrumokat is, az első tízben" - mondta.

December 28-án 3 szívátültetést végeztek 24 órán belül a klinikán.

Idén január másodikán pedig két szívátültetést végeztek.

A műtéteknek majdnem felét vér nélkül végzik, tehát úgy, hogy a beteg idegen vért nem kap. Szeretnének továbbfejlődni, és egyszer Európa legnagyobb szívátültetést végző központja lenni a betegeik érdekében.

Január 2-án már két szívátültetést végeztek a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján Fotó: Szabó Gábor - Origo

Palkovics László az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára azt mondta, büszkék lehetünk arra, hogy a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Európában a második olyan ellátó hely, ahol a legnagyobb számú szívműtétet hajtják végre. Ehhez az eredményhez szerinte a professzorok, hallgatók és betegek együttműködése szükséges.

"Az oktatás, kutatás, betegellátás egységét a kormány elismeri, ezért került elfogadásra az orvosképzés fejlesztési stratégiája.

150 milliárd forintos programot dolgoztunk ki, ami az elméleti oktatás-kutatás feltételeit, és a gyakorlati képzés fejlesztését szolgálja. Minden esély megvan, hogy az első helyre kerüljünk. Ebből nemcsak a beteg profitál, hanem az egyetem és a hallgatók is. A hallgatóknak azt kívánom, hogy abban az élményben nagyon gyakran legyen majd részük, amit Szabó professzor mondott akkor, amikor 25 évvel ezelőtt az első szívet beültette: gyerekek, ez működik" - mondta.

Schwarz Sándor azt mondta, nem bánta meg, hogy annak idején belevágott a műtétbe Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ladányi Márta, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkára azt mondta: "Az egészségügyi ellátás megszervezésének és az orvostudomány fejlődésének közös célja, hogy minél hatékonyabb ellátást tudjunk nyújtani. Fontos szerepe van a szerv transzplantációnak, amelyben egyszerre ölt testet az emberi szolidaritás és a legmagasabb szintű szakmai tudás. A kormány ennek súlyát felismerve teremtette meg a tüdő transzplantáció jogszabályi feltételeit is, a szakmai háttér biztosításához 900 millió forintos támogatást nyújtott. Ez azért is kiemelten fontos, mert a szomszédos országok közül egyedül Ausztriában végzik ezt a beavatkozást."

Azt is mondta, hogy

Magyarországon 300 ezer szívelégtelenségben szenvedő beteget kezelnek, és néhány százra tehető azok száma, akiknek a szívátültetés az egyetlen gyógyulási lehetőség.

Ez a szám ma is jóval nagyobb, mint a lehetséges műtétek száma. Ladányi Márta szerint ezért volt jelentős az az erőlelépés, amikor

2012-ben Magyarország csatlakozott az európai transzplantációs szövetséghez, azaz az Eurotransplanthoz.

Azok a sürgős transzplantációra váró betegek, akik a magyar szervtranszplantációs központban fekszenek, külföldről is kaphatnak szervet beültetésre.

A Semmelweis Egyetemen tavaly 51 szívátültetést végeztek Fotó: Szabó Gábor - Origo

Azt mondta:

A Városmajori Klinika a szívbetegségek kezelésében is jelentős szerepet játszik, amihez a kormány 800 millió forint támogatást adott. Az új szív, a betegek életében új kezdet, új életet jelent. Az Egészségügyért felelős államtitkárság a továbbiakban is mindent elkövet, hogy minél több beteg honfitársunknak legyünk segítségére, és ezt az új életet biztosítani tudjuk."

Schwarz Sándor az átültetésre váróknak azt üzeni: kitartás, eljön az ő idejük is Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szabolcs Zoltán professzor, a klinika igazgatóhelyettese, a HTX Várólista Bizottság elnöke azt mondta, az első szívátültetés elvégzése 1967-ben egy

szívsebészeti bravúr

volt: "Ahhoz, hogy ilyen eredményeket lehessen elérni, csapatmunka szükséges. A sikeres transzplantációs programnak több eleme van, nagyszámú beteg szükségeltetik a várólistán, megfelelő donációs aktivitás kell egy adott országban, fontos a donor gondozása, a sebészet és az intenzív terápiás felkészültség, a keringés támogató eszközök hozzáférhetősége, és a hosszú távú gondozás."

Szerinte jó hír, hogy ugrásszerűen megemelkedett a várólistán lévő betegek száma az Eurotransplanthoz történő csatlakozás óta: "Ez egy olyan lista, ahol mindenkinek azért kell szorítani, hogy egyre több beteg kerüljön fel, hiszen ebben az esetben lehet a megfelelő donor szerv mellé a megfelelő recipienst kiválasztani."

Szabolcs Zoltán professzor Fotó: Szabó Gábor - Origo

Tavaly 63 beteg került fel Magyarországon a várólistára. 2015-2016-ban pedig összesen 109 beteg fordult meg a listán, e betegek 47 százaléka kapott új szívet.

Most 47 beteg van a felnőtt transzplantációs várólistán.

Szabolcs Zoltán szerint a szerencsésebbeknek 4 hónapon belül ajánlanak megfelelő donort, de van, akinek több mint 2 évet kell várnia.

"2017-ben országjáró felvilágosító kampányba kezdünk, ahol a szívátültetést, mint hatékony terápiás lehetőséget népszerűsítjük" - mondta.

"Az első szívátültetés szívsebészeti bravúr volt" Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának igazgatója azt mondta, a szervdonációs és transzplantációs programok csak csapatmunkában tudnak megvalósulni:

Szerinte az Országos Vérellátó Szolgálat több szempontból is érintett, mivel központi kapcsolattartást végeznek és a földi szállítási feladatokat látják el.

A sikeres eredményhez csapatmunka szükséges Fotó: Szabó Gábor - Origo

Összesen 692 új beteg került fel tavaly a transzplantációs várólistára. Olyan életkorú donorokból történik szervkivétel, amelyre korábban nem volt példa, tavaly három 1 év alatti donor is volt, a legidősebb szívdonor pedig 62 éves volt. Mihály Sándor azt mondta: "182 elhunyt donor volt tavaly, ez a második legaktívabb éve Magyarországnak. A donorszám minden országnak nemzeti felelőssége."

Tavaly 587 donorszervet távolítottak el, ebből 60 szív eltávolítása történik az év során. Magyarországon 504 szervátültetés történt tavaly, ideértve az 58 szívátültetést, amiből 51 a Városmajori Klinikán és 7 a Kardiológiai Intézetben történt. Mihály Sándor szerint a 21 akut szívátültetés esetében 16 szív érkezett az Eurotransplantból, volt olyan beteg, aki csak 4 napig várakozott a szívre.

"Hála Istennek, itt kaptam új szívet, új életre lehetőséget" Fotó: Szabó Gábor - Origo

Schwarz Sándor, aki 25 éve elsőként kapott új szívet Magyarországon, azt mondta: "Hála Istennek, itt kaptam új szívet, új életre lehetőséget. Nem bántam meg, hogy belevágtam annak idején ebbe a dologba. Azóta hálás szívvel gondolok sajnos azóta már elhunyt Szabó professzor úrra, és a mostani orvos csapatara.

Akik szívre várnak, azoknak kitartás, el fog jönni az ő idejük is. Nagyon hálás szívvel és meghatottsággal gondolok vissza a napokra, amikor az épületben megtettem az első lépéseimet 25 évvel ezelőtt ezzel a szívvel, amit bátran mondhatom, hogy ma már magaménak érzem."