5 kockázati tényező, amely koraszülést okozhat

koraszülött koraszülés
Vágólapra másolva!
Hazánkban a csecsemők megközelítőleg 8,5 százaléka koraszülött. Vannak, akik nem érik meg az egy éves kort sem, és vannak, akikre akár élethosszig tartó küzdelem is várhat a maradandó károsodások miatt. A koraszülést leggyakrabban kiváltó kockázati tényezők, előjelek felismerésével azonban lehet tenni azért, hogy elkerüljük a bajt, ezért fontos tudni, hogy mire kell odafigyelni a várandósság alatt.
Vágólapra másolva!

2016-ban január és szeptember között összesen 68802 csecsemő született Magyarországon a KSH adatai szerint. Ám sajnos ezer élveszülésre átlagosan négy halálozás is jutott, amelynek egyik legfőbb oka a koraszülés, ugyanis a betöltött 37. terhességi hét előtt és 2500 gramm alatt világra jött csecsemőknél nagyobb eséllyel alakul ki életveszélyes szövődmény.

Forrás: http://www.bc.edu/

„Az életben maradt koraszülött csecsemők közül többen maradandó károsodást szenvedhetnek, mivel éretlenségükből adódóan a külvilághoz nehezebben alkalmazkodnak: leggyakrabban agykamrai vérzés, elhúzódó sárgaság, légzészavarok, vakság, süketség, súlyos fertőzések lépnek fel. A koraszülés okai sok esetben nem ismertek, és sajnos nem is lehet teljes mértékben kiküszöbölni a veszélyt, de van pár előjel és előidéző tényező, amelyekre odafigyelve gyakran elejét lehet venni a problémának" – mondja Dr. Tidrenczel Zsolt, a Czeizel Intézet klinikai genetikusa és szülész-nőgyógyász szakorvosa.

  • Fertőzések A hüvelyi fertőzésekről általánosságban elmondható, hogy fontos időben észlelni és kezeltetni őket, mert a koraszülést így el lehet kerülni. Javasolt a családtervezés keretében, még a fogamzás előtt az ilyen szexuálisan terjedő betegségek szűrése és esetleg kezelése a pár mindkét tagjánál, illetve a nemi úton terjedő betegségek kiküszöbölése miatt terhesség alatt javasolt óvszert használni.
  • Káros szenvedélyek Várandósság alatt mindenképp kerülni kell az alkoholfogyasztást, a tudatmódosító szerek használatát és a dohányzást is. „A terhesség során a kismama és a magzat szimbiózisban élnek: a dohányzás azonban a szén-monoxid-tartalom miatt gátolja a tápanyag és az oxigén eljutását a méhlepényhez, ami így idő előtt leválhat és koraszülést eredményezhet" – magyarázza az orvos.
  • Terhességi toxémia A korábban terhességi mérgezésként is emlegetett betegség a várandósság második felében alakulhat ki: a magas vérnyomás és fehérjevizelés együttes jelentkezése alapján lehet felismerni. A méhlepény ilyenkor nem képes elegendő mennyiségű tápanyagot és oxigént szállítani, ami kedvezőtlenül hat a magzat fejlődésére. „A jó hír, hogy a terhességi toxémia kockázatát az első trimeszterben szűréssel már meg tudják állapítani, és megelőző kezeléssel a kialakulás valószínűségét jelentősen csökkenteni vagy késleltetni lehet" - hangsúlyozza a szakorvos.
  • Kórelőzmény Általánosságban elmondható, hogy minél több spontán vagy művi vetélésen esett át egy nő, annál nagyobb a valószínűsége, hogy leendő gyermeke koraszülöttként jön majd a világra. A korábbi koraszülésekkel is számolni kell: egyes adatok szerint az ismétlődési kockázat 25-50 százalék is lehet!
  • Stressz Az állandó belső feszültség és idegeskedés hozzájárulhat a várandósság alatti komplikációk kialakulásához, a vetéléshez és a koraszüléshez. Amennyiben túl sok felkavaró esemény történik, vagy tartós a feszült állapot, akkor a stresszhormon mennyisége nőni kezd, ami sűrűbb méhösszehúzódásokat eredményez. Ezért nagyon fontos, hogy a kismama amilyen gyakran csak teheti, ellazuljon, és elegendő időt pihenjen: segíthet egy kellemes séta, kismamatorna vagy meditáció is a nyugalom visszanyerésében.