Ellenőrizhetik vele a sofőröket, orvosokat is

kimerültség
Az A320 volt a repüléstörténet első. teljesen digitalizált irányítási rendszerrel felszerelt utasszállítója
Vágólapra másolva!
Számos közúti baleset és egészségügyi műhiba elkerülhetővé válik, ha pár perc alatt tesztelni lehet a mentális frissességet.
Vágólapra másolva!

Egyre riasztóbbak a kimerültséggel kapcsolatos problémák

A régi idők fizikai munkásainál egyértelmű volt, hogy mikor fáradtak el: ezt az izmaik és ízületeik fájdalommal jelezték.

A mai fehérgalléros munkakörökben is napi szinten fordul elő fáradtság, csakhogy nem fizikai, hanem szellemi kimerültség,

különösen az olyan területeken, ahol 8 órát meghaladó vagy több részletből álló, de hosszú műszakokban dolgoznak. Ilyen például a köz- és vasúti teherfuvarozás, a légi szállítás vagy az egészségügy.

Forrás: MTI/Varga György

Csak az Egyesült Államokban évi 18 milliárd dolláros veszteséget okoznak a termelékenységben a szellemi fáradtsággal kapcsolatos problémák.

Statisztikai adatok szerint Amerikában a hivatásos sofőrök által okozott halálos balesetek 31 százalékában a kimerültség felelős a tragédiáért.

Az egészségügyben a beteg biztonságát veszélyezteti, ha az orvos és ápolószemélyzet végletesen fáradt. Hasznos volna egy egyszerű teszt, amelynek segítségével ki lehetne szűrni azokat a dolgozókat, akik szellemi kimerültsége túl közel van a hibázási határhoz.

A szellemi munkánál nehezebb kimutatni a kimerültséget, mint a fizikai erőkijetéssel járó tevékenységeknél Forrás: Thinkstock

Egy új kínai kutatás ezért nemcsak pszichológiai és kognitív tényezőnek tekintette a mentális fáradtságot, hanem azt feltételezte, hogy biokémiai változásokat is okoz a szervezetben, hiszen testünk összetett rendszerként működik. S ha a szellemi fáradtság módosítja az anyagcserét, azt a modern elemző módszerekkel talán ki is lehet mutatni, számolt be az Amerikai Kémiai Társaság folyóirata, az Analytical Chemistry.

A kémiai ujjlenyomatok elárulják a pillanatnyi állapotot

A nanotechnológia, számítástechnika és tömegspektrometriás műszerek rohamos fejlődése új szintre emelte az elemző módszereket az elmúlt évtizedben. Ezek segítségével sikerült megismerni az élőlények biokémiai fejlődését a sejtméretnél is kisebb léptékben.

Egyre nagyobb hangsúly tevődik egy régi-új tudományágra, a metabolomikára,

amely az anyagcsere-termékeket (metabolitokat) érintő vegyi folyamatokat, pontosabban a sejtszintű folyamatok (köztük esetleges betegség, mérgezés) által hátrahagyott kémiai ujjlenyomatokat vizsgálja. Már az ókori Kína orvosai is ki tudták mutatni a vizelet cukortartalmát hangyák segítségével, ekképp következtettek a páciens diabéteszére.

Forrás: AFP/Justin Sullivan

A mai műszerek korábban elképzelhetetlen alapossággal képesek detektálni a szervezetünk működésében bekövetkező változásokat. Így derült ki például, hogy a vérből azonosítható tíz olyan fehérje, amelyek bizonyos együttállása esetén 90 százalékos bizonyossággal enyhe szellemi leépülés vagy akár Alzheimer-kór jelentkezik a páciensnél 2-3 éven belül.

Az alváshiány az egész szervezetben érvényesül

A pekingi Kínai Polgári Repülési Egészségügyi Központ kutatói az említett módszereket első alkalommal vetették be arra, hogy a mentális kimerültség rejtett jeleit felderítsék.

A teszthez polgári repülési légiirányítókat kértek fel:

ez a munkakör nem jár fizikai megerőltetéssel, hiszen a műszak alatt egy helyben kell ülni, annál nagyobb ugyanakkor a stressz és a szellemi megterhelés. A légiirányítás multitask, azaz egyszerre több tevékenységet futtató munkakör, amelyben a rendelkezésre álló legkülönfélébb információkat kell összevetni korábbi tapasztalatokkal és emlékekkel a megfelelő döntéshozatalhoz – és hibázni tilos.

Az irányítás kiemelten fontos tényezője a repülésbiztonságnak Forrás: Origo


Első körben 20 férfi légiirányítót vizsgáltak, akik egy olyan reptéren dolgoztak, amelynek két kifutóján napi 800 járat fordul meg. Téli időszakban a nyolcórás műszak előtt és után is vizeletmintát vettek tőlük, amelyet egy speciális folyadékkromatográfiás módszerrel (UPLC/Q-TOF MS) elemeztek, hogy az adott vizeletmintában lévő összes metabolitot azonosíthassák.

Biztató kísérletek a kimerültség gyors kimutatására

Második körben még 25 férfi légiirányítót vontak be a vizsgálatba, hogy kiszűrjék a normál anyagcsere-változásokat.

További kontrollcsoportnak felkérték a reptér 23 vezető adminisztratív pozícióban lévő munkatársát,

akik munkája kevésbé stresszes a légiirányítókhoz képest, és nem is számoltak be mentális kimerültségről munkaidejük leteltével.

Az A320 volt a repüléstörténet első. teljesen digitalizált irányítási rendszerrel felszerelt utasszállítója Forrás: Origo

Kiderült, hogy az alanyok vizeletmintáiban 20 ion szintje megváltozott a műszak végére; 3 felfelé, 17 lefelé módosult. Volt közülük három ion, amely csak a légiirányítók esetében módosult, az adminisztratív vezetőknél nem: az 5-hidroxi-L-triptofán, az urokán sav és az N4-acetil-citidin.A kérdéses metabolitok a szervezetben az alvás-ébrenlét ciklus működése során termelődnek,

márpedig a mentális kimerültség ólmos fáradtsággal, leküzdhetetlen álmossággal párosul.

A kínai kutatók szerint ez a három biomarker megfelelő jelölt lehet ahhoz, hogy ki lehessen fejleszteni egy vizelet-gyorstesztet a szellemi kimerültség kimutatására.