Kis híján gyilkolt a szellempaprika

szellempaprika
Naga jolokia
Vágólapra másolva!
Egy negyvenhét éves kaliforniai férfi majdnem belehalt abba, hogy fogyasztott a világ egyik legcsípősebb paprikájából, a naga jolokiából, közismertebb nevén szellempaprikából – írja egy esettanulmány. 
Vágólapra másolva!

A szellempaprika kétségkívül az egyik legemberpróbálóbb ínyencség a világon. 2007-ben még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, mint a világ legcsípősebb paprikája, és egészen 2011-ig tartotta is elsőségét. Annyira erős paprikafajtáról beszélhetünk, hogy ha egyetlen magját elfogyasztjuk, harminc percen keresztül égető fájdalmat érezhetünk a szánkban.

Nem csoda hát, hogy a különböző közösségi oldalakon se szeri, se száma azoknak a videóknak, amikben a „főszereplő” – hogy bizonyítsa bátorságát, vakmerőségét – elfogyaszt egy szeletnyi szellempaprikát. A „mutatvány”, ahogy azt az alábbi esetben is látni fogjuk, nem éppen veszélytelen.

Milyen erős valójában a szellempaprika?

A paprikafajták csípősségét az úgynevezett Scoville-skálával mérik. A naga jolokia ereje 1 001 304 Scoville-egységet (SHU-t) ér el. Összehasonlításképpen az erősebb magyar paprikafajták Scoville-értéke körülbelül 2500 SHU.

2,5 centiméteres repedés a nyelőcsövön

A friss esettanulmányban szereplő férfi egy evőversenyen vett részt, amelynek keretében szellempaprikával megkent hamburgert szolgáltak fel a számára. Miután végzett a menüvel, a meggondolatlan vendég hat pohár vizet ivott meg egymás után, hogy enyhítsen a paprika által okozott fájdalmakon. Természetesen ez nem sikerült, és hamarosan émelygés, majd erős hányás jelentkezett a páciensnél – írták az orvosok a Journal of Emergency Medicine című szaklap szeptemberi számában.

Naga jolokia Forrás: Wikimedia Commons

A hányást újabb tünetek (mellkasi és gyomorfájdalom) követték, végül a beteg egy San Franciscó-i kórház sürgősségi osztályára került. Itt a vizsgálatok során kiderült, hogy az erős hányás miatt a férfi nyelőcsöve kilyukadt, a bal tüdő pedig összeesett. A nyelőcsövön keletkezett repedés 2,5 centiméteres volt, az elfogyasztott táplálék pedig ezen keresztül a bal tüdő környékére szivárgott. A szakemberek csak sürgős beavatkozással tudták megmenteni a páciens életét, akit végül 23 nap elteltével engedtek haza a kórházból.

A Live Science tudományos portál írása alapján a spontán nyelőcsőruptura (szakmai néven Boerhaave-szindróma) rendszerint erős hányás során jelentkezik. Rendkívül veszélyes állapot, az esetek 20–40 százaléka még kezelés mellett is halállal végződik. Ha a betegnél nem diagnosztizálják a problémát időben, és így nem részesül gyors orvosi segítségben, a halál biztosan bekövetkezik.