Tízből egy gyermek védett az AIDS-cel szemben

aids hiv világnap vírus
Vágólapra másolva!
Tízből egy gyermeknek „majomszerű" immunrendszere van, vagyis HIV-fertőzés esetén még akkor sem alakul ki AIDS náluk, ha nem kezelik őket – derült ki egy új kutatásból.
Vágólapra másolva!

A Science Translational Medicine című szakfolyóiratban publikált tanulmányban a kutatók azt találták, hogy a szóban forgó gyermekek immunrendszere a fertőzés ellenére „nem pörgött túl", és végül nem épült le – írja a BBC.

Ha a HIV-fertőzött gyermekek nem részesülnek terápiában, a kezeletlen páciensek túlnyomó többsége két és fél éven belül meghal. A majmoknál – amelyeknél a HIV másik változata a SIV fertőz - azonban nem ez a helyzet, náluk a vírust hordozó egyedek többségénél sosem alakul ki AIDS. Most azt fedezték fel, hogy tízből egy HIV-fertőzött gyermek a majmokhoz hasonlóan szerencsésnek számít.

Az eredmények új terápiás eljárások kidolgozását tehetik lehetővé.

Meglepő megfigyelés

A HIV-fertőzés esetén az immunrendszer fokozatosan leépül, ezzel a szervezet egyre sérülékenyebbé válik más fertőzésekkel szemben. Végül kialakul a szerzett immunhiányos tünetegyüttes, vagyis az AIDS.

A mostani vizsgálatban 170 dél-afrikai HIV-fertőzött gyermek vérét vizsgálták meg a kutatók, közülük egyetlen egy páciens sem kapott a vírus szaporodását akadályozó antiretrovirális kezelést. Az eredmény meglepte a szakembereket: a vérben ugyanis milliliterenként több tízezernyi kórokozó volt jelen, a gyerekek immunrendszere mégsem pörgött túl és nem voltak komolyabban legyengülve sem. Egyszerűen nem alakultak ki náluk az AIDS-re jellemző tünetek.

HIV (human immunodeficiency virus) infection, computer artwork. Forrás: Origo

A passzív immunrendszer mentette meg a gyerekeket?

„A tanulmányból az derül ki, hogy az AIDS kialakulása nem is inkább a víruson, hanem az immunrendszeren múlik" – mondta a BBC-nek Philip Goulder professzor, az Oxfordi Egyetem kutatója.

Hozzátette: a vizsgálatban szereplő gyerekeknek az immunrendszere – akárcsak a kutatásban szereplő SIV-fertőzött majmoké – igyekszik ignorálni a vírust. Ez „életmentő állapot" lehet, mivel az immunrendszer nem merül ki és épül le a kórokozóval vívott hiábavaló küzdelemben.

Visszaállítani az immunrendszert az eredeti állapotba

Míg a felnőttek immunrendszere totális háborúba kezd a kórokozóval, a gyermekeké toleránsabb marad a vírussal szemben. Ez a kor előrehaladtával természetesen megváltozik, így a gyermekek felnővén egyre inkább ki lesznek téve az AIDS veszélyének.

– idézett a BBC két, a kutatásban részt nem vevő szakembert. A helyzetet bonyolítja, hogy a kamaszkor közeledtével egyre inkább nő a szexuális kapcsolatok létesítésének és így a HIV továbbadásának az esélye.

Az antiretrovirális készítményeket kapó HIV-fertőzöttek teljes értékű életet élhetnek, túlpörgetett immunrendszerük azonban sosem fog visszatérni a normális állapotba, ami megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a demencia kialakulásának esélyét.

Goulder úgy véli, a gyerekek esetében tett felfedezés segítheti olyan terápiák kifejlesztését, amelyekkel bármely HIV-fertőzött esetében visszaállíthatóvá válik az immunrendszer eredeti állapota.