Nincs összefüggés a „rossz koleszterin” és a halálozás között

genetika, syndrome x, öregedés, géntérkép, dns, ránc, időskor, kéz, ráncos, öregedés kutatás
Wrinkled hands on the old man
Vágólapra másolva!
Egy amerikai professzor és egy nemzetközi munkacsoport 68000 idősebb ember adatainak áttekintése után azt találták, hogy a magasabb „rossz” koleszterinszintű idősebbek ugyanannyi, sőt sokszor hosszabb ideig élnek, mint az alacsonyabb koleszterinszintű társaik. Ez újra megkérdőjelezi a sztatinok alkalmazásának szükségességét a koleszterinszint csökkentésére.
Vágólapra másolva!

David Diamond, a Dél-Floridai Egyetem professzora egy nemzetközi kutatócsoporttal közösen 68000, régebbi tanulmányokban résztvevő 60 éven felüli ember adatait elemezte. Az eredmények megkérdőjelezik a „koleszterinhipotézist”, mely szerint a magas LDL-koleszterinszintű emberek halálozási kockázata nagyobb, és ezért sztatin gyógyszereket kell szedniük, hogy csökkentsék a koleszterinszintjüket.

Újra kell értékelni a sztatinok használatát

A British Medical Journal online kiadásában e hónapban megjelenő elemzés első a témával kapcsolatos áttekintés, amely a korábbi tanulmányokból vett nagy csoport adatait használja.

– mondta Diamond. „Ebben az elemzésben az úgynevezett rossz koleszterinre összpontosítottunk, amelyet azzal vádolnak, hogy hozzájárul a szívbetegséghez.”

Wrinkled hands on the old man Forrás: SCANPIX/Johan Strindberg

A szerzők szerint minden általuk feldolgozott tanulmányból vagy hiányzott az összefüggés, vagy fordított kapcsolat állt fenn az LDL-C szintje és a kardiovaszkuláris halálozás között. Ezt követően a csoport arra hívta fel a figyelmet, hogy újra kell értékelni az LDL-C csökkentését célzó gyógyszerek (amilyenek a sztatinok) használatát a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Védő hatású a magas LDL-C

„Azt tapasztaltuk, hogy több tanulmány nemcsak nem talált kapcsolatot az alacsony LDL-C-szint és a halálozás csökkenése között, hanem a tanulmányokban részt vevő legtöbb embernél fordított kapcsolatot vett észre, azaz

– mondta Diamond.

Diamond arra is rámutatott, hogy a kutatás szerint a magas koleszterinszint védő hatású lehet egyes idősebb embereknél gyakori betegségek ellen. Például a magas koleszterinszint a neurológiai betegségek – amilyen a Parkinson- és az Alzheimer-kór – alacsonyabb előfordulási gyakoriságával társul.

Forrás: AFP / BSIP / Fernando Da Cunha

Más tanulmányok azt sugallták, hogy a magas LDL-C védhet néhány gyakran végzetes betegség ellen, amilyen a rák és a fertőző betegségek, és az alacsony LDL-C-szint növeli a fogékonyságot ezekre a betegségekre.

Idősebbeknek feleslegesek a sztatinok?

„Eredményeink számos fontos kérdést vetnek fel a jövőre vonatkozóan” – mondta a tanulmány vezetője és a cikk társszerzője, Uffe Ravnskov. „Egyik ilyen, hogy az összkoleszterinszint miért tényező a fiatal és középkorú emberek szív- és érrendszeri betegségének kockázatában, és miért nem az idősebbeknél. Miért él hosszabb ideig sok olyan idősebb ember, akinek magasabb az LDL-C-szintje, mint azok, akiké alacsonyabb?”

– tette fel a kérdést, Diamond is.