Gyomorba adott botox injekció segítheti a fogyást

sörhas, elhízás, túlsúly
Vágólapra másolva!
Az orvosok fontolgatják a kozmetikai használatban elterjedt botox újfajta használatát. Egy korai stádiumban lévő kutatás szerint a gyógyszer segíthet a túlsúlyos egyének fogyásában.
Vágólapra másolva!

A Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem (NTNU) munkatársai folyamatosan toboroznak önkénteseket a gyomorba injektált botox fogyást csökkentő hatását igazoló klinikai vizsgálatokhoz.

A kutatók elképzelése szerint a kezelés valószínűleg úgy működik, hogy blokkolja a gyomrot és az agyat összekötő kulcsfontosságú ideget, a bolygóideget (nervus vagus), amelyen át visszajelzés érkezik az agyba az éhségről és a jóllakottságról.

Endoszkópos injekció

Egy kis létszámú új tanulmányban a kutatók 20 elhízott személy (akiknek a testtömegindexe 35 és 44 között mozgott, a normálérték nagyjából 18,5-25) gyomrába injektáltak botoxot, írja a LiveScience.

A kutatók endoszkópot vezettek a gyomorba, és a szerv alsó részébe injektáltak botoxot. A betegek a tanulmány kezdetén, majd hathavonta kaptak injekciót.

Forrás: Flickr / Tony Alter

Egy év elteltével (ez alatt a páciensek két injekciót kaptak) a résztvevők 70 százalékánál figyeltek meg súlyvesztést. Átlagosan a súlyfeleslegük 17 százalékát adták le. 18 hónap múlva, amikor a páciensek három injekciót kaptak, a vizsgált személyek 75 százaléka fogyott, és átlagosan súlytöbbletük 28 százalékát vesztették. (A súlytöbblet a „normális” testsúlyt vagy 25-ös BMI-t meghaladó érték.)

További megerősítés szüksége

A kutatók hangsúlyozták, hogy a tanulmányuk kicsi volt és nagyobb létszámú további kutatások szükségesek az eredmények megerősítéséhez. Ha azonban a jövőbeni tanulmányok igazolják az eredményeket, akkor az eljárás „az elhízás elleni küzdelem további új módja lehet”, mondta a tanulmány társszerzője, Duan Chen, a San Diegóban hétfőn megrendezett Digestive Disease Week konferencián.