Visszafogták az antibiotikumok felírását a kínai orvosok

antibiotikumok gyerek elhízás gyógyszer
Antibiotic testing.
Vágólapra másolva!
Radikálisan csökkentették az antibiotikumok felhasználását a nagyobb kínai kórházakban. Az országos monitoring hálózat szerint 2012-höz képest mintegy 40 százalékkal kevesebbet írnak fel az orvosok - közölte a China Daily című angol nyelvű napilap egy szakértőre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Hsziao Jung-hung professzor, az

országos bizottságának tagja múlt év végi statisztikákat idézett.

Korábbi kutatások megállapították, hogy Kínában használják a legtöbb antibiotikumot, 2013-ben 162 ezer tonnát, ami a világfogyasztás mintegy fele. Ezzel egyidejűleg arra a következtetésre jutottak, hogy feleslegesen írják fel a humán- és állatgyógyászatban egyaránt használt ilyen gyógyszerek körülbelül 40 százalékát.

Van, aki fejfájásra is antibiotikumot venne be

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése két éve még azt állapította meg, hogy az orvosok a járóbeteg rendeléseken megjelenő betegek felének antibiotikumot írtak fel. Egy közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett kínaiak kétharmada vélte úgy, hogy az antibiotikumok jók a megfázásra és az influenzára, egyharmaduk hitt abban, hogy fejfájásra is alkalmazhatók.

A felhasználást 2012-től központi intézkedésekkel igyekeztek visszaszorítani és az általános kórházi tapasztalat is azt mutatja: az orvosok immár nem részesítik előnyben ezeket a gyógyszereket. Kínában, különösen a nagy városokban kórházak látják el a betegeket, nem körzeti orvosok vagy rendelőintézetek.

Illusztráció Forrás: Origo

Egy másik idézett szakértő szerint a mára kialakult helyzet - a kedvező tendenciák ellenére - korántsem megnyugtató. Egyrészt egyes térségekben immár jelentős mértékben antibiotikumokkal szennyezett a talaj és a víz, másrészt az agrárágazatban nem érvényesítettek hatékony intézkedéseket, ezért különösen a baromfi iparban közismerten túlzott gyógyszerfelhasználás révén a fogyasztóknak továbbra is antibiotikum jut a szervezetükbe. Ezáltal náluk is fennáll a veszélye annak, hogy idővel rezisztenssé válnak.

Egy nemzetközti felmérés a közelmúltban arra figyelmeztetett, hogy az antibiotikum-rezisztencia fokozatos kialakulása következtében 2050-re Kínában évente 1 millió ember halhat meg.