Virág rajzolódott ki egy indiai férfi szemében

szem, virág
Vágólapra másolva!
Virág alakú szürke hályog alakult ki egy 30 éves indiai férfinál, miután balesetet szenvedett kerékpárjával - számol be az esetről egy orvosi szaklap.
Vágólapra másolva!

A páciens bal szemének állapota folyamatosan romlott, ennek ellenére csak hónapokkal a baleset után fordult orvoshoz.

Sérülését úgy szerezte, hogy biciklijével nekiment egy gépjárműnek, fejét a baleset során erős ütés érte. A férfi az ütközés idején nem viselt sisakot. A vizsgálat kimutatta, hogy a sérült látószervben virág formájú szürke hályog alakult ki 10 „sziromlevéllel”.

Forrás: The New England Journal of Medicine

A szürke hályog a szemlencse állományának elszürkülésével járó betegség, amely - elsősorban időskorban - fokozatos és fájdalommentes látásvesztést eredményez. Trauma miatti szürke hályogot azonban okozhatnak a szemlencsét érő, annak természetes szerkezetét megbontó energiák is (pl. ütések, villámcsapás, radioaktív vagy röntgensugárzás stb.), amelyek hatására homályos területek jönnek létre. A legtöbb esetben a szürke hályog elmosódott, felhőszerű alakzatot mutat, és lehet akár fehér vagy sárga színű is.

Azt a szakemberek nem tudják megmondani, hogy a sérülés hatására kialakuló szürke hályogok esetében miért fordulnak elő ilyen különleges formák.

Az esetet a New England Journal of Medicine című orvosi szakfolyóiratban ismertették.