Nem ígérkezik egyszerűnek a Zika-vírus bűnpere

Zika, Zika-vírus
A lab researcher works with mosquitos at a lab of the SIU (Sede de Investigacion Universitaria) of the Antioquia University, on January 25, 2016 in Medellin, Antioquia department, Colombia. Local researchers of the Study and Control of Tropical Diseases Program (PECET), work to develop ways to combat the Zika virus epidemics. AFP PHOTO/Raul ARBOLEDA / AFP / -- / RAUL ARBOLEDA
Vágólapra másolva!
Kutatók szerint akár évekig is eltarthat, mire meggyőző tudományos érvekkel támasztják alá, hogy valóban a Zika-vírus miatt születnek kis fejjel a babák.
Vágólapra másolva!

Legalább hét kormány közegészségügyi hivatala vizsgálja gőzerővel, vajon csakugyan a Zika-vírus okolható-e azért a fejlődési rendellenességért, amely miatt feltűnően sok baba született az utóbbi hónapokban abnormálisan kis agy- és fejmérettel az érintett országokban.

Ám a kiemelt figyelem és a megfeszített munkatempó ellenére is hónapokba, sőt akár évekbe telhet, míg hitelt érdemlően bizonyítást nyer a szúnyogok terjesztette vírus és a kisfejűség kapcsolata – írja a Nature hírrovata.

Aedes aegypti szúnyoglárva: a hordozó Forrás: AFP

„Tudományosan egyelőre nem bizonyított”

A feltételezés először Brazíliában merült fel, ahol november óta közegészségügyi vészhelyzet uralkodik az egyre terjedő járvány miatt. Február 2-áig a brazil hatóságok a kisfejűség tavaly jelentett 4783 gyanítható esete közül 1113-at vizsgáltak ki, és 404 esetben megalapozottnak találták a Zika-vírussal való összefüggés gyanúját.

Február 1-jén az Egészségügyi Világszervezet tanácskozást hívott össze a helyzet megvitatására; a bizottság nyilatkozata szerint a Zika és a kisfejűség közötti oki összefüggés „erősen gyanítható, bár tudományosan egyelőre nem bizonyított”.

Kisfejűséggel született csecsemő Forrás: AFP/Christophe Simon

Az átmeneti bizonytalanság nem a nemtörődömség jele, hiszen több nagyszabású kutatás máris folyamatban van. Eset-kontroll tanulmányok keretében vizsgálják, milyen arányban fordul elő a Zika-fertőzés a kisfejűséggel, illetve anélkül születő babák körében.

Ezzel egyidejűleg zajlik a vírus örökítőanyagának pontos feltérképezése, valamint a Zika-fertőzést kimutató molekuláris diagnosztikai vizsgálat fejesztése is.

Az előrelépés azonban nem könnyű, hiszen a tudomány viszonylag kevéssé ismeri a Zika-vírust, a fertőzés megállapítására nem létezik egyszerűen alkalmazható diagnosztikus teszt, és az orvosok még a kisfejűség definíciójáról is vitatkoznak – ismerteti a helyzetet Bruno Andrade, a Fiocruz kutatóintézet (Bahia, Brazília) immunológusa.

– mondja a kutató.

Forrás: AFP/Johan Ordonez

Kutatások kezdődnek

Az eddigi ismeretek alapján két fő érv szól a vírus és a kisfejűség kapcsolata mellett. Egyrészt a brazíliai esetek hat hónappal azután kezdtek megszaporodni, hogy a hatóságok kimutatták a Zika-vírus terjedését az országban, ami arra utal, hogy a rendellenességet az anyaméhben történő fertőződés okozhatja. Másrészt Brazíliában a kutatók 15 kisfejűséggel diagnosztizált magzat és újszülött magzatvizében, agyában vagy gerincvelői folyadékában megtalálták a vírust vagy az ellene termelődött ellenanyagot.

A vírust még a kutatók sem ismerik jól Forrás: AFP/Raul ARBOLEDA/Raul Arboleda

Mindez kétségkívül nagyon gyanús, de nem perdöntő. „A legtöbbünk úgy véli, hogy a Zika-vírus szerepe a járványos kisfejűségben igen valószínű, ugyanakkor több bizonyítékra van szükségünk” – nyilatkozta Albert Ko, a Yale School of Public Health (New Haven, Connecticut, USA) infektológus-epidemiológus szakértője.

A fehér foltok mielőbbi betöltése érdekében a brazil egészségügyi minisztérium széles körű kutatásokat indít.

Ezek egyikében a kutatók Brazília északkeleti területein 6000 terhes nőt követnek majd nyomon, hogy rávilágítsanak a Zika és a kisfejűség közötti kapcsolat mibenlétére.

Hogyan hat a vírus a szervezetre?

Komplikálja azonban a járványtani felméréseket, hogy a Zika-fertőzés felnőttekben viszonylag enyhe lefolyású, és nincsenek általánosan elérhető diagnosztikus tesztek. Mindebből az következik, hogy a kismamákon végzett korábbi járványtani vizsgálatok akkor se mutatták ki a vírust, amikor pedig ott volt. A most indított felmérésekben ezért ahelyett, hogy megkérdeznék, megállapították-e valakinél a fertőzést, inkább arról faggatják a kismamákat, vajon tapasztalták-e magukon a Zika-fertőzés tüneteit.

A Zika-vírus a terhes nőkre jelenti a legnagyobb veszélyt Forrás: AFP/Johan ORDONEZ/Johan Ordonez

Sok kutató ráadásul nem is fogadja el a járványtani eredményeket kielégítő bizonyítéknak: őket csak az győzi majd meg a Zika és a kisfejűség kapcsolatáról, ha látják, milyen módon idézi elő a vírus a rendellenességet. Több helyen ezért már megkezdték az állatkísérletes modellek kidolgozását, amelyek segítenek majd felderíteni, pontosan hogyan hat a vírus a szervezetre: milyen szöveteket támad, és miért lehet különösen veszélyes a magzat fejlődő agyára nézve.

– ismerte el Anthony Fauci, az Egyesült Államok allergiás és fertőző betegségekkel foglalkozó csúcsintézményének (US National Institute of Allergy and Infectious Diseases, Bethesda, Maryland) igazgatója.

A Zika-vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) elleni irtószert készül permetezni egy védőruhát viselő egészségügyi alkalmazott Bangkokban Forrás: AFP/Christophe Archambault

Elképzelhető például, hogy a Zika a méhlepényen átjut az anyából a magzatba, amiként több rokon vírus, így a nyugat-nílusi láz kórokozója is. Ezek a rokon vírusok azonban rendszerint nem okoznak kárt a magzat agyában, ezért tisztázatlan, a Zika miért és hogyan tenné – fűzte hozzá David Morens, Fauci egyik főtanácsadója.

Rejtélyek sora

Lehet, hogy a vírus csak addig veszélyes, míg a magzati agy szerkezetének alapvonalai ki nem alakultak; ez azt jelentené, hogy a kritikus időszak a terhesség első két hónapjára tehető. Az sem kizárt ugyanakkor, hogy a Zika sokkal tovább fennmarad a szervezetben, ami megmagyarázná, miért találták meg kisfejűség miatt halva született babák testében.

„Ha a vírus kártétele a fejlődés korai szakaszában történt, miért lenne a kórokozó még mindig jelen a hét hónapra halva született magzat testében? Valószínűleg több dolog is történik egyszerre” – vélekedik Morens.

Kisfejűséggel született gyermek Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Sam Cowie

Rejtély továbbá, miért sérülékenyebbek egyes kismamák és magzatok a vírussal szemben, mint mások: a Zika-fertőzésen áteső kismamák elsöprő többsége végül egészséges gyermeket hoz a világra, és csak kis hányaduknál lép fel a magzati rendellenesség.

Bármit derít is ki időközben a tudomány a Zika-vírusról, a legsürgetőbb probléma az, mi történjék a már megszületett kisfejű babákkal.

Sokan közülük – Albert Ko szavaival élve – vegetatív állapotban léteznek, és ráadásul ismétlődő görcsrohamok sújtják őket. Gondozásuk elviselhetetlen terhet róhat a jobbára amúgy is szerény anyagi körülmények között élő családjaikra.

A vírust hordozó szúnyogok elleni harc kilátástalannak tűnik Forrás: AFP/Erika Santelices

„Lassan le kell ülnünk azon törni a fejünket, hogy hogyan fogjuk ezeket a babákat ellátni. Ha csakugyan a Zika okozza a kisfejűséget, a járvány terjedésével az érintett gyerekek száma rövid úton az egekbe szökhet. Egyelőre nem látszik a vége” – fejezte ki aggodalmát Ko.