Még egy érv, hogy ne hagyjuk magára a babát

csecsemő
A tanulmány szerint jótékony hatása van a szoptatásra, ha az anya a babával alszik
Vágólapra másolva!
Egy új brit tanulmány szerint tovább szoptatnak azok az anyák, akik gyakran vagy állandóan megosztják ágyukat a csecsemőjükkel. 
Vágólapra másolva!

Az erős szoptatási hajlam ösztönöz az ágybavételre

A randomizált szoptatási vizsgálathoz 678 nőt toboroztak, akik a terhességük közepén jártak. Az is kiderült, hogy a szoptatásra erős késztetést érző várandós anyák hajlamosabbak magukhoz venni a babájukat az ágyukba, miután az megszületett.

A tanulmány szerint jótékony hatása van a szoptatásra, ha az anya a babával alszik Forrás: PhotoAlto/Anne-Sophie Bost

„Korábban már kimutattuk, hogy azok az anyák, akik gyakran veszik magukhoz az ágyba a babáikat, kétszer olyan gyakorisággal szoptatják legalább 6 hónapig a csecsemőiket, mint azok, akik külön ágyban alszanak” – mondta Helen Ball professzor, az Acta Paediatrica folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Sokakat csak a félelem tart vissza

„Mostani tanulmányunkban arra az eredményre jutottunk, hogy azok a mamák osztják meg ágyukat a leggyakrabban a csecsemőikkel, akikben a legerősebb a szoptatási hajlam, már a baba megszületése előtt is” – tette hozzá Ball. Sok anya azért tart magához venni az ágyba a csecsemőjét, mert félnek, hogy ezzel növelik például a hirtelen csecsemőhalál kockázatát.

Sok anya félelemből nem veszi maga mellé éjszakára a babáját Forrás: Flickr/theothernate

E miatt azonban megfosztják babáikat a szoptatás rövid és hosszú távú előnyeitől. Ball elmondta, hogy az anyákat fel kell világosítani arról, hogyan lehet a legbiztonságosabbá tenni az ágyban együtt töltött időt a szoptatás idején.