Színészek állnak ki a homeopátia mellett

homeopátia
Az, hogy a víznek memóriája lenne, tudományosan nem bizonyított
Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy a tudományos bizonyítás kritériumainak mindenben megfelelő kísérletek azt igazolják vissza, hogy a homeopátiának legfeljebb csak placebo hatása lehet, ennek ellenére is, gyakran kampányolnak az áltudományos terápia mellett.
Vágólapra másolva!

Kampány a homeopátia mellett, kérdőjelekkel

A Homeopátia Világnapján neves színészek tettek hitet a homeopátia mellett. A Magyar Homeopata Orvosi Egyesület facebook oldala szerint a közeljövőben újabb művészek fognak támogatólag megnyilvánulni ugyanebben a témában.

Az ismert színészek saját tapasztalataikat osztják meg a YouTube-on,

melynek lényege, hogy a gyermekük, illetve ők maguk a homeopátiás szereknek köszönhetően kigyógyultak a betegségeikből.

Az, hogy a víznek memóriája lenne, tudományosan nem bizonyított Forrás: Origo

Van, aki egyszerűen találkozott a homeopátiával (?),

másikuknak pedig a gyermekorvosa javasolta ezt a „terápiát”.

Ők maguk azonban tudatosan fordultak a homeopátia felé, szó szerint idézve a motivációikat: „mert nem a tünetet kezeli, hanem a valós problémát”, „segíti a gyógyító információk áramlását” és „nincsenek mellékhatásaik”.

Kipróbálták és használt, és még gyógyszert sem kellett használniuk.

A homeopatikus hígítási elv ugyanannyira irracionális, mint a víz "emlékezete" Forrás: Origo

Két művész nyílt tekintettel mondja a kamerába, hogy hisz a homeopátiában, a harmadik szerint viszont „nem kell hinni benne, működik magától is”. Magas labdák kerültek a levegőbe. Túl könnyű lenne leütni őket, s mivel nem szeretném méltatlan helyzetbe hozni e tiszteletet érdemlő embereket, nem is teszem ezt meg. Ehelyett megosztom velük, hogy az én tágabb szakterületem, a tudomány, hogyan tekint a homeopátiára.

Tudományos módszerek semmit sem igazolnak vissza a hittételekből

A világ logikus elvek szerint működik, de ezt a logikát csak megfelelően végzett kísérletekkel és megfigyelésekkel lehet megismerni. Ezt a munkát végzi a tudomány. A tudomány nem csupán teszteléseket végző mechanisztikus metódusok összessége,

hanem egy koherens gondolati rendszer is egyben.

E gondolati rendszer szerint a homeopátia alapelvei - melyek a jól ismert hasonlóság elv, a hígítás elve, a vízmemória, és a potenciálás – értelmetlen zagyvaságok. Más szavakkal, a homeopátia egy áltudomány.

A sorra elvégzett tudományos tesztek szerint a homeopátia csak humbug Forrás: Origo

Ennek ellenére kísérletesen is megvizsgálták, működik-e vajon a gyakorlatban. Számos átfogó kutatás bebizonyította, hogy a homeopátia jó esetben is csupán nem specifikus placebohatást képes elérni.

Tehát, ugyanolyan a hatása, mintha valaki a fülvakarás közbeni versmondásnak tulajdonítana varázserőt,

s így próbálná gyógyítani a betegségeit (a placebohatás korlátairól itt olvashatunk). A betegségek zöme magától is gyógyul, ez téveszthette meg a művészeket.

Káros hinni az áltudományokban

Mind a tudomány, mind a gyógyítás rendkívül komoly szakma, még ha művelőik között néhányan hamis tanok hirdetésére adták is a fejüket. Egy laikus számára az lenne a követendő út, hogy felismerje,

ő maga nem tud érdemben véleményt nyilvánítani,

ezért az autentikus tudomány és gyógyászat képviselőire bízza a szak-kérdésékben való megnyilatkozást.

Samuel Hahnemann a homeopátia atyja Forrás: Origo

A homeopátia nem csupán egy téves elképzelés, az emberek fizetnek a termékeiért, sőt reményt is táplálnak, hogy ők vagy szeretteik meggyógyulnak a szereitől, ezért kiemelten fontos, hogy mit tart róla a közvélekedés.

Nagyszámú és egymástól független kutatás jutott arra a konklúzióra, hogy a homeopátiának nincsenek természettudományos alapjai Forrás: Origo

E kampányt a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület indította, a weboldalukon található indíttatásból: „A homeopátia működik! A homeopátia ellenes kampány szinte naponta jelentet meg híreket a médiában. Mivel ezek a sokszor felkapott hírrészletek gyorsan terjednek, anélkül, hogy a teljes hír, vagy a cáfolat megjelenne, hírlevelünkben és Facebook oldalunkon rendszeresen adunk közre objektív érveket, tényeket a homeopátiáról.

(A szerző tanszékvezető egyetemi tanár, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója.)