A fahéj a gyomor hűtésével javítja egészségünket

Ez zsír! Dobd fel az ételeidet a tél legegészségesebb fűszereivel!, fűszer, fahéj
Vágólapra másolva!
Egy új kutatás szerint a fahéj étrendbe iktatása akár két Celsius-fokkal is hűtheti a gyomrunkat, és a fűszer az általános egészségi állapot javításához is hozzájárulhat.
Vágólapra másolva!

Ausztrál kutatók sertéseken végzett kutatása szerint a fahéj segít fenntartani a gyomorfal épségét, és csökkenti a gyomor, valamint az egész szervezet hőmérsékletét. Az eredmények a Scientific Reports folyóiratban láttak napvilágot.

A fahéj csökkenti a gázképződést

„Amikor a sertéseket szobahőmérsékleten etetik, szén-dioxid gáz termelődik a gyomrukban – mondta Kourosh Kalantar-zadeh a melbourne-i RMIT Egyetem professzora, a tanulmány vezetője. – A táplálékukba kevert fahéj csökkenti e gáz mennyiségét oly módon, hogy gátolja a gyomorsav és a pepszin kiválasztását a gyomorfalból. Ez viszont lehűti a disznók gyomrát az emésztés folyamán.”

„Amikor a disznóknak melegük van, szaporábban lélegeznek, ez csökkenti a CO2-termelést – folytatta Kourosh Kalantar-zadeh. – Fahéjas kezeléskor a CO2 még tovább csökken. Ez nemcsak lehűti a sertéseket, hanem jelentősen javítja az általános egészségi állapotukat.”

Forrás: Thinkstock

Népszerű a meleg éghajlaton

A fahéj akár 2 Celsius-fokkal is csökkentheti a gyomor hőmérsékletét. Nem csoda, hogy a fahéj olyan népszerű a meleg éghajlatú területeken, hiszen hatására jobban érzik magukat az emberek, és hűvösebbnek érzik a testüket, mondta a kutatás másik résztvevője, Csien Csen-ou (Jian Zhen Ou).

A kutatás egy nagyobb program részterülete, amelyben saját fejlesztésű, lenyelhető gázérzékelő kapszulákkal vizsgálják a bél egészségét. A bélgázok az emésztés melléktermékei, amelyek elemzése sokat elárul a bél működéséről és egészségi állapotáról, mondta Kalantar-zadeh.