Lehet egészségtelen akkor is, ha jó a testtömegindexe

sörhas, elhízás, túlsúly
Vágólapra másolva!
Hiába szeretnék a hatóságok egyszerűen mérhető adatokkal számszerűsíteni az embereket, a súllyal kapcsolatos beskatulyázás is többet árthat, mint használ.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban eluralkodott a pánik, mert ha a Kongresszus elfogad egy törvénymódosítást, a munkáltató a testtömegindexet is beszámíthatja a dolgozó betegbiztosításába. Magyarul: akinek magasabb a BMI-je, nagyobb havi járulékot kell fizetnie. Ez 54 millió amerikait érint.

A kövérség problémája rengeteg amerikait érint Forrás: AFP/ANP

A testtömegindexet úgy számítják ki, hogy a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével. (Online kalkulátor itt.) Felnőtteknél normálisnak a 18,5 és 24,9 közötti érték számít, az orvosok efölött 29,9-ig túlsúlyosnak, illetve 34,9-ig elsőfokú elhízottnak tekintik az adott személyt.

Igen ám, de ebbe

a két kategóriába rengeteg olyan ember tartozik, akinek minden más laborlelete rendben van,

vagyis egészséges. Illetve a 18,5 alatti csoportban, a soványak között is sok olyat találni, aki krónikus betegséggel küzd.

A BMI hitelességét vizsgáló kutatás beszámolója jelent meg az International Journal of Obesity szakfolyóirat friss számában.

Amerikában megadóztatnák a kövéreket

"A közvélemény szemében a kövérség egyenlő a halálos ítélettel" – mondta A. Janet Tomiyama, a Kalifornia Egyetem pszichológusa, a kutatás vezető szerzője. – "Ám a kövérség pusztán a BMI-szám alapján megállapított kategória, amely nem tükrözi az illető valós egészségi állapotát."

A magas BMI nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki egészségtelen Forrás: Flickr / Tony Alter

Az amerikai Egyenlő Foglalkoztatási Esélyek Bizottság (EEOC) pedig épp nemrég vetett fel egy olyan javaslatot, amely 2016 áprilisától akár 30 százalékkal is megnövelné a fizetésből levont egészségbiztosítási járulék mértékét,

amennyiben a munkavállaló nem felel meg 24 egészségügyi kritériumnak

– köztük a 18,5-24,9 közötti testtömegindexnek.

Csakhogy amennyiben a BMI mégsem alkalmas az egészségi állapot szűrésére, akkor ezeket az embereket igazságtalanul kötelezik magasabb járulék fizetésére.

A túlsúlyosok közel fele teljesen egészséges

Annak kiderítésére, hogy a BMI mennyire van összefüggésben az egészségi állapottal, a kutatócsoport 40 ezer olyan amerikai adatait elemezte, akik részt vettek az Egyesült Államokban 2005 és 2012 között végzett országos egészségi és táplálkozási felmérésben.

Egy vércukorszint-méréssel könnyebben megállapítható, hogy ki egészséges, és ki nem Forrás: Flickr / Steve Baker

E szerint a vérnyomás, triglicerid (vérzsír), koleszterin, vércukor, inzulinrezisztancia és CRP (gyulladás esetén termelődő fehérje) szintje alapján a BMI-jük alapján túlsúlyos személyek 47,4 százaléka, az elsőfokú elhízottak 29 százaléka makkegészségesnek bizonyult.

A BMI-jük alapján soványak 30 százalékának viszont kóros eltérés volt kimutatható az anyagcseréjében.

"Azért terjedt el a BMI, mert egyszerűen mérhető adatok alapján gyorsan kiszámítható" – mondta Tomiyama. – "De a vérnyomás megmérése sem vesz 20 másodpercnél többet igénybe, mégis sokkal mélyrehatóbb információt ad az illető egészségi állapotáról. Pláne, ha büntetőjárulék forog kockán."

Ötmillió magyar küzd súlytöbblettel

Nálunk az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálatot (OTÁP) legutóbb 2014-ben 1000 fő részvételével végezték el, hogy megismerjék a felnőttek táplálkozási szokásait, tápanyag-ellátottságát, és újból mérésekkel határozzák meg a túlsúly, az alultápláltság és a hasi elhízás előfordulását.

Magyarországon 2014-ben a felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott volt. A nők 62 százaléka, a férfiak 67 százaléka, összesen mintegy 5 millió ember rendelkezett súlytöbblettel. Az életkorral nő a túlsúlyosak és elhízottak aránya mind a nők, mind a férfiak körében.

A túlsúly és elhízás együttes aránya a hazai felnőtt lakosság körében, OTÁP 2014 Forrás: OTÁP

A tápláltsági állapot másik jellemzője a haskörfogat, amelynen normálértéke átlagos felnőtt magyar nőnél 88 centiméter, férfinál 102 centiméter. A felmérés szerint a fiatalok körében az átlag nőknek 91 centiméter, a férfiaknak 98 centiméter a haskörfogatuk.

Ugrásszerű a növekedés a középkorúaknál:

a 35–64 éves magyar nőknek átlagosan 11 centiméterrel, a magyar férfiaknak 13 centiméterrel nagyobb a haskörfogatuk a normálértéknél.

Egészségben töltött élet volna a cél

Magyarországon az 1980-as éveket követően a sovány és normál testalkatúak aránya 45 százalékról 35 százalékra csökkent, vagyis ugyanennyivel nőtt a túlsúlyosak és elhízottak aránya.

1988-ban a felnőtteknek csak 16 százaléka volt elhízott, 2014-re megduplázódott az arányuk – háromból egy felnőtt elhízott és egy túlsúlyos. Az amerikai elemzés fényében talán érdemes volna a hazai felmérés résztvevőit is "újradiagnosztizálni".

A túlsúly és elhízás hazai trendje (belső kör: 1988; középső kör: 2009; külső kör: 2014) Forrás: OTÁP

Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egészséges életmóddal, a normál testsúly megtartásával megelőzhető a szív- és érrendszeri betegségek majdnem háromnegyede, továbbá a daganatos betegségek egyharmada, valamint meghosszabbítható az egészségben töltött élet.

Az OTÁP2014 teljes jelentését 2016 márciusában hozza nyilvánosságra az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.