A gluténmentes étrend az agy teljesítményét is fokozza

Öt dolog, amit nem tudtál a gluténról ez zsír
Vágólapra másolva!
A gluténmentes étrend fokozza az agy teljesítményét. Legalábbis ezt állítja egy új brit tanulmány, amelyben majdnem száz felnőtt táplálkozását elemezték. Az agyteljesítmény javításán túl a gluténmentes étrend csökkenti az emésztési panaszokat is.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi években számos híresség, például Gwyneth Paltrow, Miley Cyrus vagy a teniszcsillag, Novak Djokovic iktatta ki a gabonafélékben található glutént az étrendjéből. Ők azt állították, hogy az életmódváltozás nemcsak energiával töltötte fel őket, de javította a fizikai és a mentális egészségüket is.

A gluténmentes étrend az emésztésre és az agyi működésre is jó hatással van Forrás: Thinkstock

Tudományos megerősítés

Úgy tűnik, ezeket a beszámolókat most egy tudományos tanulmány is megerősíti, írja a MailOnline.

Az Aberdeeni Egyetem Rowett Táplálkozás- és Egészségtudományi Intézete által végzett vizsgálatok szerint a gluténmentes étrend

csökkentheti a fáradtságot és növelheti az energiaszintet.

Ezen kívül csökkenti a puffadásérzést, a felfúvódást.

A „Going Gluten Free” nevű tanulmány az eddigi legnagyobb ilyen jellegű felmérés Nagy-Britanniában. A készítésében egyenlő arányban vett részt az egyetem, a kormány és a Genius Foods.

Nemcsak a lisztérzékenyeknek árthat a glutén

A felméréshez 95 felnőttet (64 nőt és 31 férfit) kértek meg arra, hogy három hétig gluténmentes diétát tartsanak, majd térjenek vissza ugyanennyi ideig a „normális” étrendjükhöz.

A tanulmányban résztvevők átlagéletkora 38 év, testtömegindexük (BMI) pedig 24,8 volt. A gluténmentes étrend hatására azt tapasztalták, hogy csökkentek a gyomorgörcseik és korgásaik, valamint kevésbé érezték fáradtnak magukat.

A gluténmentes étrend hatására azt tapasztalták, hogy csökkentek a gyomorgörcseik és korgásaik, valamint kevésbé érezték fáradtnak magukat Forrás: Thinkstock

A kutatók arra is bizonyítékot találtak, hogy a gluténintolerancia nemcsak a lisztérzékenységben (cöliákia) szenvedőknél létezik, hanem másoknál is.

A gondolkodást is javítja

„Érdekes volt megfigyelni, hogy a gluténmentes étrend csökkenti a fáradtságérzetet, és a résztvevők sokkal energikusabbaknak érezték magukat a tanulmány gluténmentes időszaka alatt” – mondta dr Alexandra Johnstone, a Rowett Intézet munkatársa.

„Az alanyok gyorsabban tudták elkezdeni a feladatokat,

jobban koncentráltak és világosabban gondolkoztak

ez idő alatt, és úgy érezték, kevesebb pihenésre van szükségük, ami mind arra mutat, hogy a gluténérzékenység azoknál is előfordulhat, akiknek nincs kifejezett lisztérzékenységük” – tette hozzá Johnstone.

„A tanulmány a tudományos kutatások egy új határterületén kopogtat az ajtón, ami segít majd számunkra jobban megérteni a gluténmentes étrend lényegét és ennek hatását az egészségre” – mondta Lucinda Bruce-Gardyne, a Genius Foods alapítója.