Elhízással fenyeget, ha menet közben eszegetünk

East Meets West Downtown At The New York Stock Exchange: Amira Foods Celebrates 100th Anniversary With Basmati Bus And Bollywood Dancers On Wall Street GettyImageRank2 Sample Trying HORIZONTAL OCCUPATION USA International Landmark New York City Wall Stree
NEW YORK, NY - JUNE 26: NYSE employees try free samples of basmati at the Amira Foods food truck during Amira Foods 100th Anniversary celebration with Basmati Bus and Bollywood Dancers on Wall Street outside the New York Stock Exchange on June 26, 2015 in New York City. Rob Kim/Getty Images for Amira Foods/AFP
Vágólapra másolva!
Sokan úgy próbálnak időt spórolni, hogy út közben kapnak be valamilyen ennivalót. Ez azonban sokkal veszélyesebb elhízás szempontjából, mint ha rendesen, asztalhoz ülve fogyasztanánk el ugyanazt az ételt, állítja egy új tanulmány.
Vágólapra másolva!

Ha valaki megpróbálja csökkenteni a kalóriabevitelét, jó kezdet lehet, ha felhagy azzal a szokással, hogy menet közben kapjon be egy szendvicset vagy akár csak egy müzliszeletet. Azok ugyanis, akik járás közben eszegetnek, hajlamosak később több kalóriát bevinni, mint azok, akik akár a televízió előtt, akár baráti beszélgetés közben fogyasztják el ugyanazt az ennivalót, állítja egy brit tanulmány.

Még müzliszeletet se együnk menet közben

A Surrey-i Egyetem kutatócsoportja 60 női önkéntest vont be a vizsgálatba. Egyaránt voltak köztük fogyókúrázók és olyanok, akik nem számolgatták a bevitt kalóriákat.

Elhízás szempontjából veszélyes a menet közben evés Forrás: AFP/Rob Kim

Mindegyik résztvevőnek adtak egy müzliszeletet, és azt mondták nekik, hogy a vizsgálat célja a szelet ízletességének értékelése.

Egyeseknek akkor adták oda az ennivalót, amikor a folyosón mentek valahová, másoknak akkor, amikor tévét néztek, megint másoknak pedig akkor, amikor a többi önkéntessel beszélgettek.

Többet nassol, aki járkálva eszik

Ez után a tanulmány résztvevőinek lehetőségük volt különféle csipegetni valókból – például csokidrazsékból, répaszeletekből, szőlőből – választani a másik szobában, és arra kérték őket, azokat is értékeljék.

A vártnak megfelelően a diétázók kevesebbet ettek a nasiból, mint a többiek. Az érdekesség viszont az volt, hogy azok

a fogyókúrázó nők, akik menet közben fogyasztották el a müzliszeletet, több kalóriát vettek magukhoz, mint a többiek.

Elsősorban több csokidrazsét ettek, olvasható a Journal of Health Psychology folyóiratban megjelent tanulmányban.

Mi lehet a magyarázat?

Mivel a tanulmány kis létszámú volt és mesterséges körülmények között végezték, ezért nehéz egyértelmű magyarázatot találni a jelenségre. A kutatók azonban úgy vélik, hogy

a menet közbeni étkezés eltereli a figyelmünket arról, mit is eszünk, esetleg megtéveszti a szervezetet azzal kapcsolatban, mennyi táplálékot viszünk be.

Ő se figyel oda arra, mit eszik Forrás: Photononstop/Nathan Alliard

Egy másik elképzelés szerint a járkálás mint testmozgás azt az érzetet kelti a szervezetben, hogy később megengedhet magának egy kis extra kényeztetést.

Figyeljünk oda az evésre

„Bárhogy is legyen, a járkálásnak van a legerősebb figyelemelterelő hatása az evést illetően, ami súlygyarapodáshoz vezethet” – mondta Jane Ogden, a cikk vezetőszerzője egy sajtótájékoztatóban.

Ha megpróbálunk néhány kilót leadni a súlyunkból, akkor valószínűleg célszerű megváltoztatni az evési szokásainkat. Minél jobban odafigyelünk az étkezésekre – és nemcsak arra, amit eszünk, hanem arra is ahogyan eszünk –, annál sikeresebb lehet a fogyókúra.