Ha valaki megpróbálja csökkenteni a kalóriabevitelét, jó kezdet lehet, ha felhagy azzal a szokással, hogy menet közben kapjon be egy szendvicset vagy akár csak egy müzliszeletet. Azok ugyanis, akik járás közben eszegetnek, hajlamosak később több kalóriát bevinni, mint azok, akik akár a televízió előtt, akár baráti beszélgetés közben fogyasztják el ugyanazt az ennivalót, állítja egy brit tanulmány.
A Surrey-i Egyetem kutatócsoportja 60 női önkéntest vont be a vizsgálatba. Egyaránt voltak köztük fogyókúrázók és olyanok, akik nem számolgatták a bevitt kalóriákat.
Mindegyik résztvevőnek adtak egy müzliszeletet, és azt mondták nekik, hogy a vizsgálat célja a szelet ízletességének értékelése.
Egyeseknek akkor adták oda az ennivalót, amikor a folyosón mentek valahová, másoknak akkor, amikor tévét néztek, megint másoknak pedig akkor, amikor a többi önkéntessel beszélgettek.
Ez után a tanulmány résztvevőinek lehetőségük volt különféle csipegetni valókból – például csokidrazsékból, répaszeletekből, szőlőből – választani a másik szobában, és arra kérték őket, azokat is értékeljék.
A vártnak megfelelően a diétázók kevesebbet ettek a nasiból, mint a többiek. Az érdekesség viszont az volt, hogy azok
a fogyókúrázó nők, akik menet közben fogyasztották el a müzliszeletet, több kalóriát vettek magukhoz, mint a többiek.
Elsősorban több csokidrazsét ettek, olvasható a Journal of Health Psychology folyóiratban megjelent tanulmányban.
Mivel a tanulmány kis létszámú volt és mesterséges körülmények között végezték, ezért nehéz egyértelmű magyarázatot találni a jelenségre. A kutatók azonban úgy vélik, hogy
a menet közbeni étkezés eltereli a figyelmünket arról, mit is eszünk, esetleg megtéveszti a szervezetet azzal kapcsolatban, mennyi táplálékot viszünk be.
Egy másik elképzelés szerint a járkálás mint testmozgás azt az érzetet kelti a szervezetben, hogy később megengedhet magának egy kis extra kényeztetést.
„Bárhogy is legyen, a járkálásnak van a legerősebb figyelemelterelő hatása az evést illetően, ami súlygyarapodáshoz vezethet” – mondta Jane Ogden, a cikk vezetőszerzője egy sajtótájékoztatóban.
Ha nem teljesen koncentrálunk az ennivalónkra és az evésre, beleeshetünk a figyelmetlen evés csapdájába, amikor nem is tudatosul bennünk, mit és mennyit eszünk.”
Ha megpróbálunk néhány kilót leadni a súlyunkból, akkor valószínűleg célszerű megváltoztatni az evési szokásainkat. Minél jobban odafigyelünk az étkezésekre – és nemcsak arra, amit eszünk, hanem arra is ahogyan eszünk –, annál sikeresebb lehet a fogyókúra.