Darázsméreggel irtanák a rákos sejteket

darázs, rák
Polybia paulista
Vágólapra másolva!
A brazíliai darázs mérge olyan vegyületet tartalmaz, amely úgy pusztítja el a tumorsejteket, hogy közben az egészségeseket megkíméli – bizonyította be egy új tanulmány.
Vágólapra másolva!

A laboratóriumi tesztek azt mutatták ki, hogy a brazíliai darázs (Polybia paulista) által termelt toxin elnyomja a prosztata- és húgyhólyagrák sejtjeinek, valamint a számos gyógyszerre rezisztens leukémiás sejtek növekedését– írja a Guardian. A szóban forgó sejtgyilkos

az MP1 (Polybia-MP1) nevű peptid,

amit az új kutatásban most tüzetesebben megvizsgáltak.

Kiderült, hogy az MP1 lyukakat üt a tumorsejtek sejtmembránjába azáltal, hogy kölcsönhatásba lép a sejthártyát alkotó lipidekkel. A lyukakon keresztül a ráksejtek létfontosságú molekulái (fehérjék, RNS) a környezetbe szivárognak, így a sejtek elpusztulnak.

Dr Paul Beales, a Leeds Egyetem kutatója szerint

a sejtmembránt felépítő lipidek megtámadásán alapuló kezelési módszerek újfajta rákellenes készítmények kifejlesztéséhez vezethetnek,

ezzel párhuzamosan pedig új, a ráksejtek különböző részeinek egyidejű támadását lehetővé tevő kombinált terápiák válhatnak elérhetővé.

Polybia paulista Forrás: Prof. Mario Palma/Sao Paulo State University

Hogyan különbözteti meg a toxin az egészségest a ráksejttől?

Mind az egészséges, mind a tumorsejtek membránjának alapvető alkotóelemeit jelentik a lipidek, felmerülhet tehát a kérdés, hogy miként tesz különbséget a toxin köztük. A válasz két foszfolipidben, a foszfatidil-szerinben (PS) és a foszfatidil-etanol-aminban (PE) keresendő. Ezek az ép sejteknél a sejthártya belső rétegében vannak, a tumorsejteknél pedig éppen ellenkezőleg, a membrán külső részében találhatók.

A kutatások további részében az MP1 hatékonyságát fogják javítani,

illetve részletesebben vizsgálják a sejtekre gyakorolt hatásait. Az eredményeket a Biophysical Journal című szaklapban publikálták.