Kínai kutatók majdnem 200 ezer férfit és 300 ezer nőt követtek nyomon 2004 és 2013 között, hogy megállapítsák, milyen hatása van a fűszeres ételek fogyasztásának az élettartamra. A résztvevők közül eleve
kizárták azokat a személyeket, akiknél korábban rákot, szívbetegséget vagy stroke-ot
diagnosztizáltak.
Már azoknál az embereknél is kevesebb haláleset fordult elő a követési időszak alatt, akik hetente legalább egyszer fogyasztottak fűszeres ételt. Azoknál viszont, akik a hét majdnem minden napján fűszeres (leggyakrabban friss vagy őrölt chili paprikával ízesített) ennivalót ettek, hozzávetőleg
14 százalékkal csökkent a halandóság.
A tanulmány nem állítja, hogy a fűszeres étel közvetlenül csökkenti a halandóságot. Az eredmények azonban arra utalnak, hogy a rendszeresen fűszeres, csípős ételt fogyasztó embereknél
csökkent a végzetes kimenetelű rákos, légzőszervi, szív- és érrendszeri valamint a fertőző megbetegedések száma.
Ez utóbbi inkább a nőknél volt megfigyelhető, a férfiaknál főként a légzőszervi megbetegedések száma csökkent.
A legnevesebb orvosi szaklapban (BMJ) megjelent cikk szerzői arra gyanakodnak, hogy a fűszeres ételek jótékony hatásáért
a kapszaicin (a chili és más erős paprika aktív hatóanyaga)
lehet a felelős.