A placebo akkor is működik, ha tudjuk, hogy nem igazi gyógyszer

placebo
A placebo, a gyógyulásba vetett hit bizonyos esetekben jótékony hatást gyakorolhat a beteg felépülésére
Vágólapra másolva!
A placebo-hatás már önmagában is meglehetősen fura jelenség, egy új tanulmány azonban még inkább meglepőbbé teszi az egészet – az orvosi célból adott, gyógyhatással nem rendelkező készítmények akkor is működhetnek, ha egyébként tudjuk róluk, hogy hatóanyagot nem tartalmaznak.
Vágólapra másolva!

A Colorado Boulder Egyetem (UCB) kutatói hevített tárgyat érintettek a kísérletben résztvevő emberek karjához. A forró objektum hőmérséklete ahhoz kevésnek bizonyult, hogy sérüléseket okozzon, a fájdalomérzet kiváltására viszont bőven elegendő volt - írta az IFL Science weboldala.

Ezt követően a végtagokat egy olyan kenőccsel kenték be, amiről a résztvevők azt hitték, hogy fájdalomcsillapító hatású.

A páciensek tulajdonképpen kék festékkel színezett vazelint kaptak, a tudósok pedig titokban egyszerűen csak lecsökkentették a tárgy hőmérsékletét, miközben a gél az alanyok kezén volt.

Az illúzió fenntartása érdekében a kísérlet résztvevőinek orvosi kérdéseket tettek fel, valamint információkkal látták el a nem létező gyógyszerről a mit sem sejtő embereket.

A placebo, a gyógyulásba vetett hit bizonyos esetekben jótékony hatást gyakorolhat a beteg felépülésére Forrás: Visual Meditation

A kísérletben festéket nem tartozó vazelint is felhasználtak. Amikor a kutatók a közepesen forró tárgyat a bőrfelülethez érintették, a résztvevők kisebb mértékű fájdalomról számoltak be, ha a kék vazelin volt a kezükön. A színezetlen vazelinnek ezzel szemben nem volt „hűsítő” hatása, pedig a tárgy hőmérsékletén nem változtattak.

A résztvevők egy részének - akik még csak egyszer használták a placebo készítményt - elmondták az igazságot a kék gélről, náluk ezt követően a placebo-hatás azonnal elmúlt.

Az agy "becsapása"

Az érdekes megfigyelést azoknál az alanyoknál tették, akik négyszer egymás után használták a színes krémet.

Nekik hiába mondták el az igazságot, a placebo-hatás továbbra is érvényesült.

A kutatás egyik szerzője, Scott Schafer szerint az említett résztvevők olyan szinten összekapcsolták a csökkent fájdalomérzetet a kék vazelinnel, hogy az "álgyógyszer" leleplezése után is tovább érezték a fájdalomcsillapító hatást.

Forrás: AFP

A kutatók szerint az eredmények azt sugallják, hogy némi gyakorlással el lehet hitetni az aggyal, hogy a kapott placebo legalább olyan jól működik, mint például egy valódi fájdalomcsillapító gyógyszer.

Ez is egy tanulási folyamat

– írta Tor Wager, a kutatás vezető szerzője egy sajtóközleményben.

„Egyelőre azt gondoljuk, hogy a kívánt hatáshoz szükség van a kezelés hatékonyságába vetett hitre és azokra a tapasztalatokra, amelyek összhangban vannak ezzel a meggyőződéssel.

Ezek a tapasztalatok arra késztetik az agyat, hogy megtanuljon úgy reagálni a placebós kezelésre, mintha az >>valódi élmény<< lenne. Miután a tanulási folyamat befejeződött, központi szervünk az után is képes lesz pozitívan reagálni a placebóra, hogy az igazság kiderült.”

Forrás: Wikimedia Commons

A tanulmány szerzői elmondták, hogy az új eredményeket azoknál a pácienseknél lehetne hasznosítani, akik erős – és potenciálisan függőséget okozó – fájdalomcsillapítók szedésére kényszerülnek.