Akár húsz évvel is vénebbek lehetünk a valós korunknál

genetika, syndrome x, öregedés, géntérkép, dns, ránc, időskor, kéz, ráncos, öregedés kutatás
Wrinkled hands on the old man
Vágólapra másolva!
A különböző emberek különböző gyorsasággal öregednek – egyesek akár háromszor sebesebben, mint a velük azonos kronológiai korosztályba tartozók, derítette ki egy új kutatás.
Vágólapra másolva!

Eddig is ismert volt tudományos körökben, hogy a kronológiai életkor (vagyis a születés óta eltelt évek száma) nem mindig egyezik a biológiai öregedéssel.

Azt azonban senki sem gondolta volna, hogy a különbségek egyes esetekben mennyire extrém eredményeket képesek produkálni.

A kutatás

A legújabb vizsgálatok során amerikai kutatók közel ezer, 38 év körüli ember adatait tanulmányozták. Az információkat egy korábbi, nagyobb időintervallumot magába foglaló egészségügyi tanulmányból merítették.

A szakemberek 18 különböző „biológiai markert” tanulmányoztak. Ezen markerek közé tartozott többek között az egyes szervek (például vesék, máj, tüdő, szív) működésének állapota, az immunrendszer egészsége, a koleszterinszint, valamint a telomerek - a kromoszómák végén található védősapkák – hossza.

A biológiai markereket három kronológiai életkorban (26, 32 és 38 év) vizsgálták. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a markerek milyen mértékben változtak az eltelt idő (12 év) alatt. A megfigyelésből a tudósok egy olyan ábrát tudtak felállítani, ami az öregedés „valós ütemét” mutatta.

Wrinkled hands on the old man Forrás: SCANPIX/Johan Strindberg

„Koravénség”

Habár a résztvevők nagy résznél a biológiai életkor passzolt a kronológiaival, néhány esetben extrém eltéréseket tapasztaltak. Voltak olyanok, akik

háromszor gyorsabban vénültek

és olyanok is, akik szinte egyáltalán „nem öregedtek” az eltelt 12 év alatt (a biológiai életkorok egyébként 28 és 61 év között változtak).

„Ha egy 38 éves ember biológiai kora 40 volt, akkor az azt jelentette, hogy 12 év alatt évente 1,2 évvel idősödött – írták a tanulmányt készítő Duke Egyetem kutatói, akik eredményeiket a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban publikálták.

Ezek mellett arra is fény derült, hogy a sebesebben idősödő egyének már a 38 éves kor elérése előtt

fizikailag gyengébbek voltak, a korai szellemi hanyatlás jeleit tapasztalták, rosszabb volt az egészségi állapotuk és természetesen öregebbnek is néztek ki.

Elsősorban nem a géneken múlik

A tudósok hangsúlyozták, hogy az öregedés üteme nem elsősorban a genetikán múlik - korábbi ikerkutatások bizonyították, hogy a gének körülbelül 20-30 százalékban felelősek az egyén biológiai koráért. A mostani tanulmány társszerzője, Terrie Moffit a brit Guardiannak elmondta: a kapott eredmények olyan medicinák kifejlesztésére adnak reményt, amelyek lassíthatják az öregedést és ezáltal egészségesebb, aktív életet biztosíthatnak az emberek számára”.