A 100 000 dán lakos adatait feldolgozó kutatásból az derült ki, hogy azoknál, akik a legtöbb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztották 15 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának és 20 százalékkal a korai halál bekövetkezésének kockázata, azokhoz képest, akik csak ritkán fogyasztottak ilyen élelmiszert, mondta Camilla Kobylecki, a Herlev és Gentofte kórház orvosa.
„Ezzel egy időben megállapítottuk, hogy a csökkent kockázat
a gyümölcsökből és a zöldségekből származó C-vitamin magas vérbeli koncentrációjával függ össze”
– tette hozzá Kobylecki, az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.
A C-vitamin többek közt segít a kötőszövetek felépítésében, amelyek különféle szöveteket és szerveket kapcsolnak össze, illetve támasztanak alá a testben. A C-vitamin ezen kívül hatékony antioxidáns, amely védi a sejteket és a biológiai molekulákat a betegségek, köztük a szív- és érrendszeri betegségek okozta károsodástól.
Az emberi szervezet
nem képes a C-vitamin előállítására,
ezért a táplálékkal kell bejuttatnunk ezt a fontos anyagot.
„Tudjuk, hogy a gyümölcs és a zöldség egészséges, de a kutatásaink most pontosabban is rámutattak arra, miért” – mondta Børge Nordestgaard, a Koppenhágai Egyetem orvosi fakultásának professzora. „A sok gyümölcs és zöldség fogyasztása a természetes módja, hogy növeljük a C-vitamin vérbeli szintjét. Ez hosszú távon hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek és a korai halál kockázatának csökkentéséhez.”
„Bár a C-vitamint vitaminkészítményekkel is bevihetjük szervezetünkbe, mégis
előnyös, ha az egészséges étrenddel juttatjuk be, mert ez egyúttal segít a hosszú távú egészséges életstílus kialakításában”
– fűzte hozzá Børge Nordestgaard.
A kutatók most azt kívánják felderíteni, hogy a C-vitaminnal kombinált más tényezőknek van-e befolyásuk a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, illetve a korai halálozásra.