Meghalt az oltatlan diftériás spanyol kisfiú

Vágólapra másolva!
Meghalt az a hatéves kisfiú, akinél huszonnyolc év után elsőként diagnosztizáltak diftériát Spanyolországban – adta hírül a Spain Report weboldala. A gyermeknek a szülei nem adatták be a betegség elleni védőoltást.
Vágólapra másolva!

A lap szerint a katalán Olot városban élő kisfiú a barcelonai Vall d'Hebron kórházban hunyt el június 27-én, a hírt a hatóságok is megerősítették. A gyermek még június elején került az intézménybe, miután kiderült, hogy diftériában (torokgyíkban) szenved. Antitoxinnal (a betegséget okozó Corynebacterium diphtheriae baktérium által termelt mérget semlegesítő szerrel) próbálták megmenteni az életét, a kezelés azonban sikertelennek bizonyult. Spanyolországban 1987 óta nem regisztráltak torokgyíkot.

Az oltásellenesség áldozata

Ahogyan arról az Origo korábban beszámolt, az immunizálás megtagadása a szülők elhatározása volt, akik később beismerték hibás döntésüket, és a vakcinaellenes mozgalom által terjesztett félretájékoztatást okolták az eseményekért. Az eset napvilágra kerülése után nyolc másik gyermeknél mutatták ki a hatóságok a diftériát okozó baktérium jelenlétét, náluk azonban nem alakult ki a betegség, mivel be voltak oltva a kór ellen (az ország lakosainak átoltottsági aránya 95 százalékos).

A diftéria még kezelés mellett is súlyos szövődményekkel és 10 százalék körüli halálozással járhat. A cseppfertőzéssel terjedő betegség megelőzésének legjobb módja ma is a védőoltás (nálunk Di-Per-Te).