Rettenetesen fáj a fülem!

Fültisztítás, fülviszgálat, fülorvos
Vágólapra másolva!
Akár mi magunk mondjuk - sírjuk - ezt a mondatot, akár a gyermekünk, már tudhatjuk, hogy napokig tartó tortúra veszi kezdetét. Fülészet, kezelések, cseppek. Mi okozhatja a fülfájást és mit tehetünk ellene? 
Vágólapra másolva!

A fülgyulladás réme leginkább szezonális betegség

Strandolás, élményfürdőzés, úszásóra, kerti medenceparti után ez a leggyakoribb a probléma, és általában a külső hallójárat gyulladása okozza - ez tízszer gyakoribb nyáron, mint télen.

A külsőfülgyulladás (otitisz externa) többféle betegség összefoglaló neve,

beletartozik a hallójárat és a fülkagyló többféle gyulladásos kórképe is, tulajdonképpen egy speciális bőrbetegségről beszélünk.

A nyári strandolás, nem kellő körültekintéssel, akár a fülgyulladás forrássává válhat Forrás: Thinkstock

De mielőtt az okokat vennénk szemügyre, ejtsünk néhány szót a fülről - mert e nélkül nem érthetjük meg a fülfájás okait. Azt mindenki tudja, hogy a fül belsejébe egy üreg nyúlik, ez a külső hallójárat, amely hozzávetőlegesen 3 centiméter hosszú.

A fül anatómiai felépítése Forrás: Wikimedia Commons

Ez a meglehetősen szűk, elszarusodó hámmal, bőrrel bélelt testüreg gyakran begyulladhat, ez pedig óriási fájdalmat okohati.

De mi is történik ilyenkor?

A hallójárat öntisztuló szerv, az azt borító bőr, ahogyan elszarusodik, úgy tolódik kifelé, együtt a bejutott szennyező anyagokkal. Ezt a folyamatot segíti a fülzsír (fülviasz). A fülzsír tehát a fül védelmét szolgálja!

Fültisztítás, fülviszgálat, fülorvos Forrás: AFP/SPL

Ha esztétikai okokból, civilizációs, vagy rossz szokásként állandóan eltávolítjuk, akkor csökken a fül öntisztuló képessége,

és egyrészt megrekedhet a fülben az oda esetleg bejutó szennyező anyag, másrészt az elszarusodott, levált hámsejtek tömegén, a benn rekedt táptalajon remekül elkezdhetnek szaporodni a baktériumok és (ritkábban) a gombák. Ezt segíti, hogy a hallójárat szűk és meleg hely.

Tudta?

A fülzsír (cerumen) lehet hígan folyó, de akár egészen zselés, kenőcsös állagú is. Vízben oldódó, enyhén savas anyag, amelynek fontos védő funkciója van: az érzékeny hallójárati bőrt fedi és védi a kiszáradástól. Érdekes, hogy a fizikai védelmen túl baktérium- és gombaölő hatással is rendelkezik.

Tehát a fülzsír „gondoskodik” arról, hogy a külső hallójárat ne legyen nyitott a baktériumok, gombák előtt.

Miért válhat veszélyessé a fülre a strandolás?

Nyáron azért gyakori a külső hallójárat gyulladása, mert a strandolás alatt víz megy a fülbe, és ha ezt nem rázzuk ki (például oldalra hajtott fejjel ugrálva), akkor a víz feláztatja a fülzsírt, így az sérülékennyé, védtelenné válik.

A fülben (mint a bőrünkön mindenhol) jelen lévő kisszámú kórokozók ilyenkor találnak utat maguknak, ha megszűnik a fülzsír „védelmi vonala”.

Így alakulhat ki elég gyakran a hallójárat-gyulladás nyáron, aminek következtében a hallójárat belseje megduzzad.

A strandolás alkalmával a fülbe jutó víz, ha nem kerül eltávolításra, komoly problémákat okozhat Forrás: Thinkstock

Bár a strandszezonban vagy a wellness-hétvégék után a leggyakoribb a hallójárat gyulladás,

de ez a kellemetlen betegség mástól is kialakulhat.

Következményként akár állandó fülfolyással járó középfülgyulladást is okozhat a hallójárati gyulladás.

Ha a hallójárat felázik, megnő a bakteriális fertőzés veszélye Forrás: Gavin Koh \ Wikimedia Commons

És ismeretes (bár ritka) a hallójárati polipok által okozott gyulladás is.

Pszoriázisban, szeborreában és ekcémában szenvedők esetében pedig a leváló hámsejtek sokasága miatt alakulhat ki a szokottnál gyakrabban a hallójárat gyulladása,

illetve az ellenkező véglet is okozhatja: ha kevés fülzsír termelődik (különösen idős korban fordulhat elő). Így tehát ez is oka lehet a problémának, de a nem kellően tisztán tartott hallókészülék is előidézheti a bajt.

A fülfájás anatómiája

Aki már átélte, tudja, hogy a külső fül gyulladása nagyon fájdalmas. Képtelenség tőle aludni, pihenni, a fül akár folyhat is (sárga vagy fehér nem túl gusztusos folyadék csoroghat belőle), ami állandó piszkálásra ingerli az embert - csakhogy ez is fájdalmat okoz, sőt néha a fülcimpa, a fül előtti terület érintése is. Előfordulhat továbbá, hogy halláscsökkenés jelentkezik. Ha az ember végül bekerül a fülészetre (mert előbb-utóbb muszáj lesz orvoshoz fordulni), akkor sajnos maga a vizsgálat is fájdalmas eljárás.

A fülgyulladás fájdalmas és kellemetlen betegség Forrás: AFP/PNS

A fájdalmat az okozza, hogy míg a bőrünk a testünk más részein könnyedén elmozdul az azt fedő szövetről vagy csontról, addig a fülben a bőr szorosan tapad az (érzőideg-végződésekben igen gazdag) alatta lévő szövetekhez, porchoz, csonthoz. Így ha az begyullad, felduzzad, akkor nincs elég mozgástere a keletkező folyadéknak, nincs elég hely.

A túlzásba vitt fültisztításnak is megvannak a maga kockázatai Forrás: AFP/Ian Hooton

A kialakult feszülés ingereli az érző idegeket, mindez pedig erős fájdalmat vált ki.

Néha pattanásszerű gyulladás is kialakulhat, ez az úgynevezett furunkulus, amely vagy magától, vagy orvosi segítséggel kifakad, ilyenkor genny és vér szivároghat a sebből.

Veszprém megyében a Balaton északi partjának részlete a Tihanyi-félszigettel. A Balatonban vagy medencében fürdés nem önmagában veszélyes a fülünkre nézve Forrás: H.Szabó Sándor

A fül tehát a Balaton vagy a medence vizétől önmagában nem gyulladna be.

A bajt az okozza, ha bejutott folyadék nem távozik, és lassan feláztatja a fülzsírt és az alatta lévő bőrt, vagy ha fültisztítással mi magunk sértjük fel az érzékeny részt, és így a védelmét vesztett bőrben gyulladást okozhatnak baktériumok vagy gombák.