Vágólapra másolva!
A köszvényt VIII. Henrik a királyok betegségének nevezte, amely szerinte jellemzően idős, vörös arcú, alkoholt fogyasztó férfiakat érintett. Az elmúlt időszakban az Egyesült Királyságban az orvosok egyre fiatalabb embereket diagnosztizálnak ezzel a fájdalmas állapottal. 
Vágólapra másolva!

Tíz év alatt kétszer annyi eset

A köszvény egyfajta artritisz (ízületi gyulladás), amely most már a 20-as, 30-as éveikben járó embereket is érinti, az elmúlt tíz évben megduplázódott a köszvény diagnózisok száma (tíz évvel ezelőtt 2658, tavaly már 5810 esettel találkoztak a kórházak). Szakértők szerint ennek fő oka az elhízásjárvány és a megnövekedett számú 2-es típusú cukorbetegség lehet.

Az angol Egészségügyi és Szociális Információs Központ adatai szerint a férfiakat nagyobb valószínűséggel érinti a betegség, de már a nők körében is egyre gyakrabban fordul elő hetven éves koruk előtt. Nyolcvan éves korukra a két nemet már fele-fele arányban érinheti a betegség. A köszvény kezelési költségei már most magasak, a kezdetben adott gyógyszer pedig már nem ideális a betegeknek, így újabbat fejlesztettek ki, amelyre egyesek nem jól reagáltak.

VIII. Henrik a maga idejében még nem ismerte a köszvény tényleges okait Forrás: Wikimedia Commons

A fruktóz is közrejátszhat

Dr Kelsey Jordan a Brightoni és a Sussexi Egyetemi kórházak adjunktusa szerint az elhízásjárvány is részben hibás a köszvény elterjedéséért. „A köszvényes esetek megnövekedése több tényező együtteséből adódik össze: az Egyesült Királyságban növekvő elhízási ráta, a lakosság öregedése, a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos gyógyszerek (mint például a vízhajtók vagy a kis mennyisében fogyasztott aszpirin) is felelősek érte. Ezek a tényezők egyre fiatalabb korban fordulnak elő.” A The UK Gout Society szerint a kockázat csökkenthető lenne a rizikófaktorok - például az elhízás - kivédésével. Egy új tanulmány szerint a szénsavas üdítőitalokban is megtalálható fruktóz növeli a köszvény kialakulásának esélyét.

Az állapot velejárója fájdalom, gyulladás vagy duzzanat az ízületekben, melyet a magas húgysav vérszint (hiperurikémia) miatt az ízületekben felszaporodó nátrium-urát kristályok lerakódása okoz. A köszvény lefolyása egymást követő hullámokban történik, hosszú távon veseelégtelenséget okozhat.

A köszvény velejárója az ízületi gyulladás vagy duzzanat Forrás: Wikimedia Commons

Ezen kívül a túlzott szeszfogyasztás is lehet a betegség kiváltó oka, mivel az alkoholból keletkező ecetsav a vese kiválasztási mechanizmusában a húgysavval „versenyez”.