Bill Gates is felelős az elhízásért

számítógép, munka
Számítógépet használó emberek. illusztráció.
Vágólapra másolva!
Három kutató egy minden eddigi vizsgálattal szemben álló elmélettel állt elő, miszerint a fogyás nem a fizikai aktivitástól függ és az élelmiszeripar eddig jól rejtegette az ezzel összefüggő saját felelősségét. 
Vágólapra másolva!

Azzal az állítással, miszerint a mozgásszegény életmód miatt híznak meg az emberek az élelmiszeripar eddig ügyesen eltérítette a figyelmet arról, hogy a gyorsételek és a cukros italok is legalább annyira közrejátszanak a súlygyarapodásban – nyilatkozták Dr. Aseem Malhotra és a kollégái. Malhotra az Egyesült Királyságbeli Frimley Park Hospital tiszteletbeli kardiológus tanácsadója és az Action on Sugar érdekképviseleti csoport tudományos igazgatója.

Különbséget kell tenni a mozgás és az aktivitás között

A kutatók a British Journal of Sports Medicine folyóiratban tették közzé kutatásaik eredményeit, miszerint a közmédia még mindig nem teszi egyértelművé, hogy az étrend és a testmozgás minősége és mennyisége szoros kapcsolatban áll a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással. A helyzetet a nagy dohánycégekhez hasonlították, amelyek korábban a cigaretta és a tüdőrák kapcsolatát ködösítették a közvélemény előtt. Egy dologban Malhotra és kollégái egyetértenek: „A fizikai aktivitás nem segíti elő a fogyást” – írták a folyóiratban.

Dr. Aseem Malhotra és kollégái egyetértenek abban, hogy a fizikai aktivitás nem segíti elő a fogyást Forrás: Science Photo Library/Ian Hooton

Ezzel a kijelentéssel más szakértők nem értenek egyet. Gordon Fisher, a birminghami University of Alabama táplálkozási adjunktusának véleménye szerint különbséget kell tenni a fizikai aktivitás és a tréning között. Mindkettő kalóriát éget, de a fizikai aktivitás nem strukturált tevékenységeivel (például kutyasétáltatás, kertészkedés) szemben a sporttevékenységek (a súlyzós edzések vagy a futás) tervezett, ismételt gyakorlása eredményesebb lehet.

Fisher a Live Science-nek elmondta, hogy a felügyelt fizikai tréning segít a fogyásban, de kevesen mozognak ilyen módon életvitelszerűen. Az adjunktus szerint nem kétséges, hogy a helytelen táplálkozás nagyban hozzájárult az elhízás „járványához”, ám a fizikai inaktivitás még nagyobb szerepet játszik ebben – ezzel is súlyosbítva az olyan egészségügyi állapotokat, mint például az inzulinrezisztencia és a magas vérnyomás.

Bill Gates ugyanúgy hibás

James O. Hill, a University of Colorado táplálkozási központjának igazgatója szerint az élelmiszeripar szintén tehet a nagyfokú elhízásokról, ezért a megoldásba is bele kell vonni, de hibás azt állítani, hogy a fizikai mozgás nem segíti elő a fogyást.

Az inaktivitáshoz a gyakori számítógép használat is hozzájárul Forrás: PhotoAlto/Gérard Launet

„Figyelmen kívül hagyhatták az edzés és a súlykontroll összefüggését elemző vizsgálatokról szóló több ezer cikket” – mondta Hill. Szerinte az inaktivitáshoz hozzájárul az is, hogy az emberek egyre több időt töltenek a képernyők előtt. "Bill Gates valószínűleg ugyanúgy felelős az elhízásért, mint a gyorsételek” – tette hozzá Hill.