A csecsemők a felnőttekhez hasonlóan érzékelik a fájdalmat

csecsemő
Vágólapra másolva!
A csecsemők agya a felnőttekéhez hasonló módon érzékeli a fájdalmat - derítették ki brit kutatók MRI-vizsgálatokkal. Eredményeik felvetik a szükségét annak, hogy a szakemberek átértékeljék a fájdalomcsillapítást a kisgyermekek esetében.
Vágólapra másolva!

A maga nemében első ilyen jellegű vizsgálatban az Oxfordi Egyetem kutatói kimutatták, hogy fájdalom esetén az agynak ugyanazok a területei válnak aktívvá a csecsemőknél - 20 területből 18 -, mint a felnőtteknél.

A szakemberek alvó babák agyáról készítettek mágnesesrezonancia-felvételeket, miközben a gyerekek talpát egy speciális pálcával enyhén bökdösték, ezáltal olyan érzést keltve, mintha ceruzával szurkálták volna őket. A felvételek azt mutatták, hogy agyuk ugyanazt a választ adta az enyhe bökésre, mint amikor a felnőtteket négyszer erősebb fájdalominger éri, ami azt sugallja, hogy a babáknak jóval alacsonyabb az érzékelésküszöbük.

"Természetesen a csecsemők nem tudják elmondani nekünk fájdalomérzésüket, és nehéz következtetni a fájdalom mértékére a vizuális megfigyelések alapján" - hangoztatta Rebeccah Slater, az Oxfordi Egyetem gyermekgyógyászati tanszékének munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Forrás: Photononstop/Catherine Delahaye

A 80-as évekig azt hitték, hogy a csecsemők nem érzik a fájdalmat

"Néhányan azzal érvelnek, hogy a csecsemők agya még nem eléggé fejlett ahhoz, hogy valójában érzékelje a fájdalmat, ám tanulmányunk az első határozott bizonyítékát adta annak, hogy ez nincs így. Még az 1980-as években is általános gyakorlat volt, hogy a sebészeti beavatkozáson átesett csecsemők nem kaptak fájdalomcsillapító szert, csak izomideg-blokkolót" - tette hozzá.

Tavaly egy intenzív osztályon ápolt újszülöttek fájdalomcsillapításáról végzett vizsgálat során a szakemberek kimutatták, hogy bár ezek a kicsinyek átlagosan napi 11 fájdalmas beavatkozáson esnek át, 60 százalékuk egyáltalán nem kap semmilyen fájdalomcsillapítót.

Érzékenyebbek, mint a felnőttek

"Vizsgálatunk azt jelzi, hogy ezek a gyerekek nemcsak érzik a fájdalmat, de még érzékenyebbek is lehetnek a felnőtteknél. Ha végzünk fájdalomcsillapítást a műtéten áteső, idősebb gyermekeknél, meg kell vizsgálni azt, hogy a kicsinyeknek is adni kell fájdalomcsillapítót" - mondta Slater.

A kutatók tíz egészséges csecsemőt - egy-hat naposat - és tíz - 23-36 év közötti - felnőttet vizsgáltak. A csecsemőket - akik mellett ott voltak szüleik és orvosaik is - MRI-készülékbe helyezték, ahol többségük elaludt. A felvételeket agyukról akkor készítették, amikor talpukat böködték. Ezeket a felvételeket vetették egybe a felnőttek hasonló nagyságú fájdalomérzetéről készült agyfelvételeivel. Eredményeiket a szakemberek az eLife tudományos folyóiratban tették közzé.