Újfajta fájdalomcsillapítók kifejlesztését segítheti a pókméreg

szuper makrofotó
A képen látható Phidippus audax az ugrópókok családjába tartozik nem véletlenül: akár egy méteres távolságra is képesek elugrani. Ezt úgy érik el, hogy a harmadik, vagy a negyedik lábpárukban megemelik a vérnyirok (haemolympha) nyomását. Bár első látásra hátborzongatónak tűnhet, ritkán harapja meg az embert, ráadásul mérge sem túl veszélyes
Vágólapra másolva!
A pókmérgek alkotóelemeit vizsgáló szakembereknek hét olyan összetevőt sikerült azonosítaniuk, amelyek képesek gátolni egy kulcsfontosságú mozzanatot a szervezet azon képességében, hogy fájdalomjelzéseket küldjön az agynak.
Vágólapra másolva!

A kutatók 206 pókfaj mérgét tanulmányozva kutattak olyan molekulák után, amelyek fájdalomcsillapítás céljából képesek blokkolni egyes idegi átviteleket.

Az emberek akkor éreznek fájdalmat testük bizonyos részén, amikor az érintett területen lévő idegek jeleket küldenek az agyba az úgynevezett fájdalompályán keresztül, és ez az a pálya, amelyet a kutatók megpróbálnak szétzúzni, amikor lehetséges új fájdalomcsillapítók után kutatnak.

Ennek az ugrópóknak a mérge nem túl veszélyes Forrás: Saftner, Daniel M., Smith, Mark R., Evans, Annette E. and Bellaire, Joseph H. (2013). Image Database: Macroscopic Solutions, LLC.

A tanulmányt vezető Glenn King, az ausztrál Queenslandi Egyetem munkatársa szerint a fájdalomérzet közvetítésében kritikus szerepet játszó Nav1.7 csatornák gátolására képes vegyületek iránt különösen nagy az érdeklődés.

Mutáció miatt nem érzékelnek fájdalmat

A szakember szerint korábbi kutatások már kimutatták, hogy azok az emberek, akik egy természetes módon bekövetkező génmutáció miatt nem rendelkeznek Nav 1.7 típusú csatornákkal, érzéketlenek a fájdalommal szemben, ami azt jelenti, hogy - az idegi ingerület-átvitel alapelemeinek számító - nátriumcsatornák gátlásával kikapcsolható lehet a fájdalom a normális fájdalompályával rendelkezőknél.

A világ mintegy 45 ezer pókfaja közül sok olyan méreggel öli meg zsákmányát, amely több száz, sőt több ezer fehérjemolekulát tartalmaz, köztük néhány olyat, amely blokkolja az idegi aktivitást.

A British Journal of Pharmacology című szakfolyóiratban közölt tanulmány készítői olyan rendszert dolgoztak ki, amely gyorsan képes elemezni a pókméreg összetevőit. A vizsgált 206 pókfajtól származó mérgek 40 százaléka tartalmazott legalább egy olyan összetevőt, amely képes gátolni az emberi Nav 1.7 típusú csatornákat.

Ígéretes vegyületek

A kutatók által beazonosított hét ígéretes vegyület közül egy különösen hatékonynak tűnik, olyan szerkezettel rendelkezik, amely azt sugallja, hogy megvan benne az a fajta kémiai, hőtani és biológiai stabilitás, amely a gyógyszerkészítéshez szükséges.

A szakemberek becslései szerint világszerte minden ötödik ember szenved krónikus fájdalomtól és a jelenlegi kezelési módszerek gyakran nem képesek hatékony vagy hosszú távú megoldást nyújtani a problémára. A krónikus fájdalom jelentős terhet ró a gazdaságra is: az Egyesült Államokban évente nagyjából 600 milliárd dollár költséget jelent.