Ha megnyomják az orrát, elmúlik a migrénje

bor fejfájás migrén
Vágólapra másolva!
A Society of Interventional éves tudományos ülésén a migrén témakörével foglalkozó tudósok újabb kutatásaikról számoltak be. A krónikus fejfájásban szenvedőknek egy innotvatív radiológiai beavatkozás segítene tartósan enyhíteni a tüneteiket. A kezelés egy úgynevezett „image-guided” (képvezérelt) módszer, egy, az úgynevezett ganglion sphenopalatinum orron keresztüli blokkolásával tudja enyhíteni a fájdalmakat, kellemesebb napokat okozva a páciensnek.
Vágólapra másolva!

Kellemetlen népbetegség

"A migrénes fejfájás nemcsak az egyik leggyakoribb betegség az USA-ban, de a kezelésre felírt gyógyszerek mellékhatásai is igen széleskörűek” – nyilatkozta Kenneth Mandato, az Albany Medical Center radiológusa és a kutatás vezetője.

A migrén sokakat kínzó kellemetlen népbetegség Forrás: Flickr - Stefan Neuweger

"A ganglion sphenopalatinum blokkolásával képvezérelt, célzott kezeléseket alkalmazunk. A betegközpontú terápia képes a migrén ciklus megtörésére, ezzel javítva a betegek életminőségét.” - tette hozzá a szakember. A ganglion sphenopalatinum egy paraszimpatikus dúc, mely az arcüregben egy pontosan jól lokalizált helyen helyezkedik el. A ganglionnak a könnyelválasztás fokozása és a felső orrjárat kisebb nyálkahártyainak aktiválása mellett az agyi erek vasodilatációja a legfontosabb szerepe. Ingerlése révén többek között az agyi erek tágíthatóak, vagy kóros összeszűkülésük rendezhető, gyógyítható.

A ganglion sphenopalatinum egy paraszimpatikus dúc, mely az arcüregben egy pontosan jól lokalizált helyen helyezkedik el Forrás: Wikimedia Commons

A Mandato és kutatócsoportja által végzett retrospektív elemzést száztizenkét migrénben vagy periódusos fejfájásban szenvedő betegen végezték el. Először a betegek beszámolói alapján egy vizuális analóg skálán (VAS) egytől tízig meghatározták, hogy kinek milyen súlyosak a tünetei és mennyire gyengítette le őket a migrén. Az ezt követő invazív kezelés során a tudósok csupán egy spagetti méretű katétert dugtak be a betegek orrjáratába. Az eljáráshoz négyszázaléknyi lidokaint adtak be a ganglion sphenopalatinumba, (SPD) amely az orr mögötti idegköteghez tartozik és a migrénnel is összefüggésbe hozható.

Viszlát migrén?

A kezelés előtt a betegek átlagos VAS pontszáma 8.25 volt. A kezelést követő napokban az SPD blokkolt pácienseknél a VAS értéke fele annyira, átlagosan 4.10 pontra csökkent. A beavatkozás után harminc nappal kbörülbelül 5.25-ös értéket mutattak ki, amely 36%-os csökkenést jelent a kezelés előtti állapothoz képest. A betegek 88%-ának visszajelzései alapján kevesebb mennyiségben vagy egyáltalán nem volt szükségük migrén elleni gyógyszerekre.

Migrén kialakulásának MR vizsgálata Forrás: Kovacs Attila/Kovacs Attila

„A lidokain beadásakor az agyban újraindul a migrén áramköre” – így kommentálta a jelenséget Mandato. A tudós hisz a saját módszerében és azt javasolja, ha szükség van rá, újra el kell végezni az érintetteken a beavatkozást. A szakember hozzáteszi, hogy az SPG blokkolás csupán ideiglenes megoldásként enyhíti, de nem szünteti meg teljesen a tüneteket. A száztizenkét vizsgált alanyt még további hat hónapig tanulmányozni fogják, a módszer továbbfejlesztése érdekében.