Vigyázzon! Ha dohányzik, tíz évvel hamarabb hal meg

cigaretta, riasztó cigaretta csomagolás, cigarettás doboz, dohányzás, Ausztrália, dohánybolt
Bookshop supervisor Sanjit Amatya holds packaged cigarettes have to be sold in identical olive-brown packets bearing the same typeface and largely covered with graphic health warnings, with the same style of writing so the only identifier of a brand will be the name on the packet, in Sydney on December 1, 2012. A new world-first law forcing tobacco companies to sell cigarettes in identical packets came into effect Saturday in Australia in an effort to strip any glamour from smoking and prevent young people from taking up the habit. AFP PHOTO/William WEST
Vágólapra másolva!
Akár a dohányosok kétharmada is belehalhat függőségébe egy kétszázezer ember bevonásával készült átfogó vizsgálat szerint. Az orvosok szerint viszont leszokni sosem késő, akármilyen idős, illetve akármilyen sokat dohányzik is valaki.
Vágólapra másolva!

Kétszázezernél is több embert vontak be ausztráliai kutatók annak elemzésére, hogy miként befolyásolja a dohányzás az életkilátásokat. A kutatás megerősítette, hogy a dohányosok akár kétharmada a függőségével kapcsolatos megbetegedésekbe hal bele. Ez az első olyan, nagy népességen végzett vizsgálat, amely igazolja, hogy a dohányzás ilyen sok halálos áldozattal jár.

Komoly kockázat

Egészen az utóbbi időkig azt mutatták a kutatási eredmények, hogy a dohányzóknak körülbelül a fele hal meg a dohányzással összefüggő megbetegedések miatt. Nagy-britanniai nők és orvosok, valamint az Amerikai Ráktársaság (ACS) önkénteseinek bevonásával végzett friss kutatások szerint viszont a dohányosok 67 százaléka hal meg a szenvedélye miatt.

Nyomasztó dobozokkal a cigarettázás ellen: Ausztráliában a cigarettásdobozokon kizárólag a márkanév szerepelhet egy szándékosan taszító színű háttéren Forrás: AFP/William West

Ezt a magasabb halálozási arányt igazolja a mostani átfogó ausztráliai vizsgálat. A kutatás során egészen pontosan 204 ezer 953, negyvenöt évesnél idősebb ember egészségügyi adatait rögzítette és elemezte az ausztráliai Sax Intézet.

Az eredmény

„Annak ellenére, hogy Ausztráliában elég népszerűtlen a dohányzás, azt találtuk, hogy a dohányosoknál háromszor nagyobb a kockázata az idő előtt elhalálozásnak azokhoz képest, akik sosem gyújtottak rá” – mondta Emily Banks, a kutatás vezetője. „A kutatás másik eredménye, hogy

– tette hozzá a Sax Intézet kutatója. A korai elhalálozás kockázata az elszívott cigaretták számával együtt nő. Akik átlagosan napi tíz szálat szívnak, de nem többet napi tizennégynél, azoknál kétszeres a korai elhalálozás kockázata azokhoz képest, akik sosem cigarettáztak. Az erősebb dohányosoknál, akik huszonöt szálnál többet szívnak naponta, négyszeres-ötszörös a kockázat.

Cigarettás polc egy ausztráliai trafikban. A dobozokra a lehető legriasztóbb orvosi fotókat válogatták Forrás: AFP/William West

Minél hamarabb leszokik, annál jobban jár

A vizsgálat szerint a kockázat annál kisebb, minél hamarabb leszokik valaki a dohányzásról. Az ausztráliai orvosok összefoglalója szerint az a tanulság, hogy leszokni sosem késő, akármilyen idős, illetve akármilyen sokat dohányzik is valaki.

A korai leszokásnak határozott előnyei vannak. A volt dohányosok csoportját vizsgálva a kutatásból az derült ki, hogy aki negyvenöt éves kora előtt abbahagyta a cigarettázást, a halálozási kockázata nem volt magasabb azoknál, akik sosem dohányoztak.

Drága és bűnronda

„A drága cigaretta a leghatékonyabb eszköz a kormányok kezében a dohányzás népszerűségének csökkentésére, tekintve, hogy a cigarettázás áll számos szív- és érrendszeri megbetegedés hátterében” – dicsérte meg az ausztrál kormányt Kerry Doyle, az Új-Dél-Walesi Szív Alapítvány igazgatója.

Ausztráliában legutóbb 2014 augusztusában emelték 13,7 százalékkal a dohányt sújtó adót, így egy csomag cigaretta átlagosan 18-20 ausztrál dollárba (3800-4240 forint) kerül. A dohánytermékek csomagolásán nem szerepelhet sem logó, sem a gyártó jellegzetes színe, ráadásul a márkanevet olyan olajzöldes-barnás színű mezőn kell feltüntetni, amely a kutatások szerint a legkevésbé vonzó szín.

Az egészségügyi miniszter az intézkedéstől akkori nyilatkozata szerint azt remélte, hogy újabb kétszázezer ember hagy fel a dohányzással. A földrésznyi országban világviszonylatban is népszerűtlen a cigarettázás, a lakosság mindössze 13 százaléka dohányzik.