Másnaposság elleni gyógymódok

másnaposság másnapos fejfájás
Young man leaning forward, covering face
Vágólapra másolva!
Szilveszter után különösen aktuális a téma: mit tegyünk, ha jobban felöntöttünk a garatra, mint kellett volna. Szájhagyomány útján és a neten is rengeteg „tuti” recept kering, amellyel gyorsan és könnyen megszabadulhatunk a sok ital okozta fejfájástól, émelygéstől, gyomorégéstől és általános rossz közérzettől. Sajnos ezek többsége nem segít, sőt még jobban rontja a helyzetet.
Vágólapra másolva!

Az orvosok szerint a másnaposság ellen egyetlen biztos módszer létezik, ha nem iszunk alkoholt, vagy csak nagyon keveset fogyasztunk. A másnaposságra azért is nehéz gyógymódot ajánlani, mert igazából még a szakemberek sem tudják, miért alakul ki. Az biztos, hogy a rosszullét egyik fő oka az alkohol okozta jelentős dehidratáció (folyadékveszteség). Az alkohol hatására sok víz távozik a szervezetből, ezért felborul a szervezet folyadékháztartása. Ez azonban nem magyarázza meg a másnaposság sok tünetét.

A másnaposság kialakulásához nagy valószínűséggel hozzájárulnak az alkoholos italokban - az alkoholon kívül - jelenlévő mérgek is. Ezekből a mérgekből több található a sötét színű (barna) italokban, ez a magyarázata annak, hogy miért alakul ki fokozottabb rossz közérzet a sok whisky vagy rum fogyasztása után. Különösen veszélyesek a különféle pancsolt, gyümölcs- vagy más „ízű” italok.

Forrás: PhotoAlto/Eric Audras

A másnaposság erőssége egyénfüggő is. Van, aki pár pohár szeszes ital után alig tud magához térni másnap, de akadnak olyanok is, akiknek ennyi meg se kottyan.

Nézzük, mit tehetünk, ha már bekövetkezett a baj, és legszívesebben kiszaladnánk a világból az előző esti italozás után.

Folyadék-utánpótlás

Az alkohol dehidratáló hatását a legegyszerűbben sok - nem alkoholtartalmú - folyadék bevitelével ellensúlyozhatjuk. Célszerű már az iszogatás közben is sok ásványvizet (a buborékmentes jobb, mert a szénsavas elősegíti az alkohol felszívódását) vagy üdítőt fogyasztani, ez jelentősen csökkenti a berúgás, illetve a másnapi rosszullét valószínűségét.

Ha mégis másnaposan ébredünk, akkor is jó módszer lehet a sok ásványvíz fogyasztása. Sokan az izotóniás sportitalokra esküsznek, de igazából nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy ezek hamarabb megszüntetnék a másnaposságot, mint a sima víz.

Pálinkázás Forrás: MTI/Kovács Tamás

Fájdalomcsillapító

A fájdalomcsillapító jótékony hatásáról megoszlanak a vélemények. Csak az úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) közül szabad választani. Talán a naproxentartalmú fájdalomcsillapítók a leghatékonyabbak és legveszélytelenebbek a másnaposság ellen, de ajánlják még az aszpirint vagy az ibuprofent is.

Az orvosok nem ajánlják az alkohol és fájdalomcsillapítók (különösen a paracetamoltartalmú fájdalomcsillapítók) rendszeres együtt fogyasztását, mert hosszú távon vese- és májkárosodást idézhetnek elő, illetve fokozhatják egymás vesekárosító hatását. Egy-egy alkalommal azonban bevehetjük a tájékoztatóban meghatározott mennyiséget az ivászat utáni kínzó fejfájás enyhítésére.

Véralkoholszint

Online alkoholkalkulátorral kiszámolhatja aktuális véralkoholszintjét.

Az adatok értelmezéséhez itt egy kis segítség:

- kevesebb, mint 0,3 ezreléknél: először kellemes, eufórikus hatás nyugalommal, gátlások oldódásával, majd beszédkésztetés, később a kritikai készség zavara és a koncentráció csökkenése figyelhető meg.
- 0,8-1,2 ezreléknél: ittasság fázisa, ekkor a térlátás, az egyensúly és a helyérzékelés zavara kezd kibontakozni.
- 1,2-1,6 ezreléknél: enyhe részegség: elkent beszéd, gátlástalansággal, megnyúlt reakcióidővel, pontatlan érzékszervi észleléssel.
- Kb. 2,0 ezrelék: súlyos részegség, tompultság, depresszív hangulat alakul ki, elalvás, tudatborulás, később zavartság, kóma léphet fel.

A pihenés a leghatékonyabb gyógymód

A másnaposság elleni leghatékonyabb gyógymód, ha kialusszuk a rosszullétünket. Ehhez persze az is szükséges, hogy másnap ne kelljen munkába menni. Egy besötétített szobában való hosszabb alvás után, ha nem is teljesen fitten, de viszonylag jó közérzettel ébredhetünk. Az orvosok szerint szervezetünk öngyógyító képessége rendkívüli, és ha esélyt adunk a regenerálódásra, akkor hamar újra a régi formába lendülhetünk.

Jaj, a fejem! Forrás: PhotoAlto/Michčle Constantini

Kutyaharapást szőrével

Nagyon elterjedt tévhit, hogy a másnaposság egyik legkitűnőbb gyógyszere, ha az ivászat utáni napon, felkelés után ledöntünk pár kupica töményet. Ez nemcsak teljesen haszontalan módszer, de nagyon veszélyes is. Újabb terhelést jelent a szervezetnek, amely éppen kezdi kiheverni az alkohol okozta sokkot. Másrészt egyenes út az alkoholizmus felé.

Kávé

A kávé - értágító és vérnyomásemelő hatása miatt - általában többet árt, mint használ a másnaposság „kezelésében”. Az orvosok azt tanácsolják, hogy csak a rendszeres kávéivók próbálkozzanak a másnapi kávézással, de ők is a szokásosnál kisebb adagot fogyasszanak.

Zsíros ételek

Sokan esküsznek arra, hogy a másnaposság ellen jót tesz egy kiadós reggeli, sonkával, szalonnával, tojással. Az emberek zöme azonban ránézni sem tud ilyenkor az ennivalóra, nemhogy ilyen tömény ételekre. A szakemberek szerint is ártalmas az ilyen bőséges reggeli a háborgó, károsodott nyálkahártyájú gyomornak.

A könnyedebb ennivalóról viszont nem érdemes elfeledkezni, mivel a szénhidrátbevitel normalizálja a vércukorszintet. Ezért a legjobb, ha rögtön ébredés után bekapunk valami apróságot, akár egy keksz vagy pirítós is jó. Átlagos körülmények között, ha a vércukorszint leesik, a máj rögtön glükózt juttat a véráramba, amit a tárolt szénhidrátokból állít elő. Azonban egy görbe este után a máj éppen intenzíven dolgozik, hogy a méreganyagoktól megszabadítsa a szervezetet, és emiatt a vércukorszint normalizálásában betöltött funkcióját nem tudja maradéktalanul ellátni. Az alacsony vércukorszint miatt viszont fáradtnak és ingerlékenynek érezzük magunkat. Ezen segíthet néhány falat szénhidráttartalmú étel.

Torna vagy más testgyakorlás

Néhányan úgy vélik, hogy egy másnapi testedzés segítségével kiizzadják magukból az alkohol maradékát és a mérgeket. Ez természetesen tévedés, hiszen ekkorra már rég lebomlott az előző este bevitt alkohol. Egy haszna azonban mégis lehet. A testmozgás során endorfin (boldogsághormon) szabadul fel, ami jobb kedvre derít, és így segíthet megbirkózni a másnaposság tüneteivel.

Ezt mind megittam? Forrás: MTI/Balázs Attila

Szex

Semmi bizonyíték nincs arra, hogy a szex segít elmulasztani a másnaposságot. Van azonban számos kívánatos mellékhatása.

A felsoroltakon kívül természetesen még sok „házi praktika” ismert a másnaposság ellen,

Az alkoholról számokban

- Etanol, azaz etilalkohol (CH3−CH2−OH) a természetben a szőlőcukor levegőtől elzárt lebontásakor keletkezik.
- A vér alkoholkoncentrációja a csúcsértéket 45-60 perc múlva éri el,
90 százaléka a májban bomlik le, 10 százaléka a vesén és a tüdőn keresztül változatlan formában hagyja el a szervezetet.
- A máj alkoholbontó képessége kb. 0,15 ezrelék óránként, függ az elfogyasztott mennyiségtől is.
- Az alkohol bomlása során előbb acetaldehid, majd ecetsav képződik, végül ez átalakul szén-dioxiddá és vízzé.
forrás: Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Magatartástudományi Intézet

Néhány statisztikai adat hazánkról:
- Az alkoholos májzsugor a 10 leggyakoribb halálok közé tartozik. Más országokkal összehasonlítva Magyarországon kiemelkedően magas a májzsugoros halálozási arány férfiaknál és nőknél is.
- Jelenleg az alkoholisták száma 700 000 fő körül mozog.
- A nőknél az alkoholos eredetű halálozás csúcspontja 55-59 éves korra tevődik, és 65 év felett csökken a gyakoriság.
- A férfiak esetében a csúcspont valamelyest később, a 60-64, az utóbbi időszakban pedig a 65-69 éves korcsoportokban következik be.