Gráfokkal ástak a kómában fekvők agyába

öntudat
Két vegetatív (bal oldalt és középen) és egy egészséges (jobb oldalt) páciens agyi hálózatai. A két vegetatív állapotban lévő ember nem mutatott válaszreakciókat, de a középsőagyi aktivitása az egészséges emberéhez volt hasonló.
Vágólapra másolva!
A Cambridge-i Egyetem kutatói rejtett agyi elektromos aktivitást találtak vegetatív állapotban lévő pácienseknél. A felfedezés tovább erősítheti azt a nézetet, hogy az eszméletlenül fekvő, válaszadásra képtelen betegek egy része öntudatánál lehet.
Vágólapra másolva!

A szakértők már jó ideje kutatják azt, hogy a vegetatív állapotban lévő betegek mennyire vannak tudatában a környezetükben zajló eseményeknek. Habár mozogni és válaszolni nem tudnak, néhány beteg képes egyszerűbb feladatok végrehajtására. Például amikor azt az utasítást adták vegetatív állapotban fekvő betegeknek, hogy képzeljenek el egy teniszmérkőzést, akkor aktivitás volt mérhető funkcionális MRI vizsgálattal agyuk premotoros mezőnek nevezett területén, melynek aktivitása a mozgások szenzoros vezérlésével és az izomműködéssel függ össze.

Az új kutatásban a Cambridge Egyetem munkatársai elektroenkefalográfiával (EEG) és matematikai eszközökkel (gráfokkal) vizsgálták harminckét vegetatív és minimális tudatállapotban fekvő páciens agyi ideghálózatának aktivitását. A kapott adatokat 26 egészséges ember eredményeivel vetették össze.

Két vegetatív (bal oldalt és középen) és egy egészséges (jobb oldalt) páciens agyi hálózatai. A két vegetatív állapotban lévő ember nem mutatott válaszreakciókat, de a középső agyi aktivitása az egészséges emberéhez volt hasonló. Forrás: Srivas Chennu

Ahogyan az várható volt az egészséges agyban olyan gazdag és összefüggő kapcsolatrendszer volt kimutatható az agyterületek között, amely a kómában fekvők többségénél nem volt jelen. Voltak azonban kivételek, és néhány vegetatív állapotban fekvő páciensnél az agyterületek közötti kapcsolat az egészségesekéhez volt hasonló. Ezek a betegek voltak azok, akik a funkcionális MRI vizsgálat során képesek voltak követni a képzeletbeli teniszmeccsre vonatkozó utasításokat. Az matematikai modellel megtámogatott EEG-s diagnosztika azért is előnyös, mert sokkal egyszerűbben és olcsóbban elvégezhető a funkcionális MRI vizsgálatnál.

"Az új eredmények alapján a jövőben képesek leszünk azonosítani és hatékonyabban vizsgálni azokat a vegetatív állapotban lévő betegeket, akik valamilyen szinten öntudatuknál vannak” – mondta dr. Srivas Chennu, a Cambridge Egyetem munkatársa. A kutató ugyanakkor megjegyezte, hogy további fejlesztések szükségesek a diagnosztikai eljárás mindennapi gyakorlatba ültetéséhez. Az eredmények a PLOS Computational Biology című szaklapban jelentek meg.