Fájdalmas kórral érkezhet Európába a tigrisszúnyog

ázsiai tigrisszúnyog
Vágólapra másolva!
A nagy fájdalmakkal járó chikungunya-láz elérte az Egyesült Államokat: idén júliusban azonosítottak az országban az első olyan megbetegedéseket, amelyeket közvetlenül a helyi szúnyogfajok közvetítettek. A virológusok most arra figyelmeztetnek, hogy az eredetileg Közép-Afrikában őshonos vírus Európában is elterjedhet.
Vágólapra másolva!

A globális felmelegedéssel a trópusinak számító rovarok egyre nagyobb számban tűnnek majd fel a mérsékelt égövben, ezzel párhuzamosan pedig egyre inkább elterjedhetnek a különböző trópusi betegségek. Ezek közül az egyik legismertebb a chikungunya-láz, amely lázzal, izom- és ízületi fájdalommal, fejfájással, orr- és ínyvérzéssel jár. Elsősorban az ázsiai tigrisszúnyog csípésén keresztül fertőződhetünk meg a vírusával, de az Aedes aegypti nevű faj is felelős a terjedéséért.

Ahol a legrosszabb a helyzet

A betegséget először 1952-ben azonosították Tanzániában. Neve a délkelet-tanzániai makonde nyelvből származik, jelentése: ami meggörnyeszt. A trópusi kór tavaly decemberben érkezett meg a nyugati féltekére. Azóta robbanásszerűen terjedni kezdett Közép-Amerikában és a Karib-tenger vidékén: július 18-ig 442 ezer fertőzött esetet regisztráltak ezekben a térségekben.

Így néz ki az ázsiai tigrisszúnyog Forrás: Centers for Disease Control and Prevention

A Dominikai Köztársaságban a legrosszabb a helyzet, ott 250 ezer megbetegedést észleltek. Nem sokkal jobbak a körülmények Haitin és a Kis-Antillák környékén sem, mert legalább 50 ezren fertőződtek meg a kórokozóval. A vírus egyébként ritkán halálos, viszont hosszan elhúzódó fájdalmakat okozhat. Eddig összesen 26 ember halt meg a járványban.

Az Egyesült Államokban is megjelent

A fertőzött térségbe látogató emberek akkor tudják saját hazájukban terjeszteni a trópusi betegséget, ha megtalálhatók az adott országban a vírust hordozó élőlények (jelen esetben szúnyogok). Ha a gyanútlan turista például a Karibi-térségben megfertőződik, és hazahozza a betegséget Magyarországra, akkor összetalálkozhat egy ilyen hazai szúnyogfajjal, amely megcsípheti. A csípéssel a vérszívó rovarok felvehetik a fertőzött vért, és ezáltal a kórokozókat is. A vírust hordozó szúnyogok ezután olyanokat is megfertőzhetnek chikungunya-lázzal, akik nem utaztak sehová.

A chikungunya-láz terjesztéséért felelős szúnyogfajok az Egyesült Államokban is megtalálhatók. Az egyik az Aedes aegypti, a másik az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus). A Francia Országos Közegészségügyi Intézet (INVS) jelentése szerint eddig 234 esetet hurcoltak be az Egyesült Államok területére. Ez a szám ugyanakkor jóval magasabb lehet, mert könnyen előfordulhatnak fel nem fedezett, vagy félrekezelt fertőzések.

Még aggasztóbbak azok a hírek, amelyek szerint az elmúlt hetekben Florida államban – ahol mindkét vírushordozó faj megtalálható – kimutatták az első két helyben szerzett (tehát nem behurcolt) megbetegedést.

Elektronmikroszkópos felvétel a chikungunya-vírusról Forrás: Wikimedia Commons

Európa is veszélyben

Az európai államokat is fenyegeti az egzotikus betegség. Franciaországban az egészségügyi hatóságuk 475 behurcolt esetet regisztráltak ebben az évben, ezek közül 126-ot olyan régióban, ahol az Aedes aegypti és az ázsiai tigrisszúnyog megtalálható. Az INVS szakemberei arra figyelmeztettek, hogy ha a vérszívó rovarok száma az eddigi mértékben növekszik tovább, és a Karib-térségben nyaraló francia állampolgárok hazatérnek, akkor a chikungunya-láz Dél-Franciaországban is könnyen elterjedhet.

Nem a franciák az egyetlen érintettek, Spanyolországban is megjelent a trópusi kór. A helyi hatóságok tíz behurcolt esetet dokumentáltak idén április óta, ezek közül ötöt olyan helyen, ahol a vírust hordozó szúnyogfajok előfordulnak.

Magyarország sincs biztonságban. A globális éghajlatváltozás miatt a környező országokhoz hasonlóan itt is (elsősorban a déli és nyugati országrészeken) egyre inkább elterjedőben van a fő hordozónak tekintett ázsiai tigrisszúnyog. A tendencia az elkövetkező tíz-húsz évben várhatóan csak gyorsulni fog.

Nincsen védőoltás

Jelenleg még nem áll rendelkezésre hatékony védőoltás, vagy gyógyszer a chikungunya-láz kezelésére, bár fejlesztésük a kutatók szerint jó ütemben halad. A betegek így csak tüneti kezelést kapnak, lázukat közismert csillapítókkal, például paracetamollal kezelik (de az acetilszalicilsavat nem ajánlják).

A szakértők ugyanakkor úgy vélik, a helyzetet akkor sem lesz sokkal egyszerűbb kezelni, ha hatékony vakcina fog rendelkezésre állni. Ennek legfőképpen az az oka, hogy az érintett területeken a vírus kiszámíthatatlan időközönként lángol fel, így nehéz hatékony oltási stratégiát kidolgozni. A betegség elleni küzdelem leghatékonyabb módja pedig az, ha kordában tartjuk a fertőzést közvetítő szúnyogok állományait.