Kezdődhet a mesterséges vér humán tesztelése

Vágólapra másolva!
A mesterséges vér előállításához évek óta rendelkezésünkre áll a technológiai háttér és az ismeretanyag, de „nagyüzemi vérgyártásra” csak akkor kerülhet sor, ha a hamarosan kezdődő humán tesztelés eredményesnek bizonyul.
Vágólapra másolva!

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói Marc Turner vezetésével néhány éve olyan áttörő eljárást dolgoztak ki, amelynek köszönhetően megnyílt az út az emberi vér mesterséges előállítása előtt. Ha az őssejtek felhasználásával mesterségesen előállított vörösvérsejtek jól vizsgáznak a hamarosan induló klinikai teszteken, akkor jelentősen enyhülhet, sőt optimális esetben végleg meg is szűnhet a kórházak szinte állandónak nevezhető vérhiánya – olvasható a Medical Daily szakportál cikkében.

A Marc Turner és kollégái nevéhez fűződő eljárás lényege, hogy pluripotens őssejtekből 0-s vörösvérsejteket állítanak elő. A kutatók azért törekedtek a 0-s vér előállítására, mert ezt a vértípust bármelyik vércsoportú ember kaphatja. A módszer már több teszten sikeresen átment, és a projekt jelenlegi állása szerint 2016-2017 körül megkezdődhetnek az első, élő emberek bevonásával végzett vizsgálatok is.

A tervek szerint a mesterséges vért először olyan pácienseknél alkalmazzák majd, akik a talasszémia nevű betegségben szenvednek - ez a hemoglobintermelés öröklött rendellenessége, és az érintetteknek rendszeres vérutánpótlásra van szükségük a tünetmentes élethez.

Biztonságosabb a mesterséges vér

Nemcsak a korlátlan előállítás lehetősége szól a mesterséges vér széles körű elterjedése mellett, hanem az is, hogy garantáltan mentes minden fertőzéstől. Bár a vérátömlesztéseket ma már szigorú biztonsági előírások mellett végzik, és a véradással nyert minták is rendkívül komoly ellenőrzésen esnek át, a világ számos országában még mindig előfordulnak HIV vagy Hepatitis-vírussal fertőzött vérkészítmények. A mesterségesen előállított vér erre a problémára is megoldást nyújt – mondta el Turner professzor.

Erdélyben is tesztelnek „saját recept” alapján készült mesterséges vért

Az emberi vér mesterséges előállítására számos kutatás indult az elmúlt években. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem vegyészei tavaly rágcsálókon már sikeresen tesztelték a „saját recept” alapján mesterségesen előállított vért, amely többek között vizet, különböző sókat és egy tengeri féregből származó fehérjét tartalmaz.

Egy másik amerikai kutatócsoport Robert Lanza vezetésével szintén őssejteken alapuló mesterséges vért állított elő még 2008-ban, de abban a kísérletben még mennyiségi problémák adódtak, mert nem sikerült a vérátömlesztéshez szükséges vörösvérsejt-számot előállítani. A véradás tehát egy ideig még biztosan az első számú vérutánpótlás-forrás marad, ám ha minden a tervek szerint alakul, már csak néhány év kérdése, hogy a kórházakban a mesterségesen előállított vér vegye át a vezető szerepet.