Munkahelyi stressztől szenved a magyar munkavállalók több mint a fele

Vágólapra másolva!
Magyarországon immár 10. éve rendezik meg az Európai Munkavédelmi Hetet, amelynek témája idén a munkahelyi stressz és kezelése, hangzott el a Nemzeti Munkaügyi Hivatal sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unióban 200 millió, Magyarországon több mint 4 millió munkavállaló van. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség által megkérdezett dolgozók 51 százaléka szerint a stressz gyakori a munkahelyén. Tízből négy munkavállaló úgy érzékeli, hogy ezt a problémát és a vele járó pszichoszociális kockázatot nem kezeli megfelelően a munkaadója.

A betegségek miatt kieső és elveszített munkanapok mintegy 50-60 százalékában a stressz és annak negatív egészségügyi következményei állnak a háttérben, ami az Európai Unió tagállamaiban évente 136 milliárd euró, Magyarországon 440 milliárd forint kárt okoz a foglalkoztatóknak.

„Felmérések szerint az európai, köztük a magyar munkavállalók kétharmada van kitéve munkahelyi pszichoszociális kóroki tényezőknek” – mondta dr. Bakos József, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi főigazgató-helyettese. A munkáltatókat törvény kötelezi a munkahelyi kockázatok, beleértve a pszichoszociális kóroki tényezők kezelésére, emellett azonban minden munkáltató önös érdeke is a munkahelyi stressz kezelése, mert ez növeli a termelékenységet.

Az október 20-26. között rendezett Európai Munkavédelmi Hét központi témája az „Egészséges munkahelyek – Kezeljük a stresszt!” kampányhoz kapcsolódva a munkahelyi pszichoszociális kockázatok kezelése.

A munkahelyi stresszről hamarosan bővebb anyagot is olvashat az Origón!