Vágólapra másolva!
A színezékek sajnos a legtöbb élelmiszeripari termék elmaradhatatlan összetevői, különösen a készételek tartalmaznak nagy mennyiséget belőlük. Az Egyesült Államokban szúrópróbaszerűen megvizsgálták néhány népszerű élelmiszer színezéktartalmát, és az eredmények nem adnak okot túl sok derűre.
Vágólapra másolva!

A Clinical Pediatrics szakfolyóiratban megjelent cikk a Purdue Egyetem vizsgálatait összegzi, amelynek keretében élelmiszerek széles skáláját helyezték mikroszkóp alá, és elemezték azok összetételét - különös tekintettel a gyártás során alkalmazott színezékekre.

Meggyes pite vörös festékkel

Az Egyesült Államokban igen népszerű, Kanadában pedig egyenesen nemzeti ételnek számító sajtos (sült) tészta, a Mac & Cheese készétel változatainak egy része természetellenes narancssárga színben kapható, ami a színezékek túlzott adagolásának következménye.

Azonban még ennél is jobban meglepte a kutatókat az, hogy a meggyes pitében jelentős mennyiségű vörös festékanyagot találtak, holott egyértelműnek tűnik, hogy a gyümölcs önmagában is szép piros színt ad az ételnek. Savanyúságokban kék és sárga színezéket fedeztek fel, de még a fehér cukormázban is azonosítottak mesterséges színanyagot a szakemberek.

A sok színezék viselkedési zavarokhoz vezethet

Az 1970-es és 80-as években végeztek már kutatásokat az élelmiszeripari színezékek fogyasztása és a gyermekek viselkedési zavarai között mutatkozó összefüggésekről. Ezekben a vizsgálatokban a színezékekre vonatkozó kiindulási értéket a szakemberek 27 milligrammban határozták meg – ez körülbelül fél liter népszerű üdítőitalban található színezék-mennyiséget jelentett.

Az eredményekből kiderült, hogy a nagyobb, 50-100 milligramm mesterséges színezék-bevitel már összefüggésbe hozható viselkedési zavarok kialakulásával, igaz a kutatók akkoriban még azt feltételezték, hogy a gyermekek szervezetébe csak elvétve juthat ilyen nagy mennyiségű színezék. Az elmúlt évtizedekben azonban sokat változott az élelmiszeripar, és a narancssárga üdítők, zöld muffinok és pszichedelikus színű cukorkák világában a gyermek könnyen elfogyaszthat akár 100 mg festékanyagot is egyetlen étkezés során.

Néhány gyártó szerencsére már igyekszik csökkenteni a színezékek mennyiségét, illetve nagyobb arányban alkalmaznak természetesnek mondott anyagokat. Azt további vizsgálatok fogják megállapítani, hogy az élelmiszeripar által alkalmazott mesterséges színezékeknek milyen egyéb hatásai vannak az emberi szervezetre, mindenesetre célszerű a házilag elkészített, adalékanyagoktól mentes ételek és italok mellett letenni a voksot – ajánlja a kutatás vezetője.

A magyar ételcímkékről sajnos általában nem derül ki, hogy hány gramm ételszínezéket tartalmaznak.