Vágólapra másolva!
A gyermekkori hematológiai betegségek ma már 85-90 százalékos eredményességgel gyógyíthatók, fontos azonban, hogy a terápia minél előbb elkezdődjön.
Vágólapra másolva!

Magyarországon évente 250-300 daganatos gyermeket diagnosztizálnak, a gyerekek közel felét a Semmelweis Egyetem II. Sz. (Tűzoltó utcai) Gyermekgyógyászati Klinikáján kezelik. A ritka daganatokat, az agydaganatokat és csonttumorokat döntő többségében szintén ez a klinika látja el – olvasható a Semmelweis Egyetem legfrissebb sajtóközleményében.

A klinika nagy előnye, hogy a Semmelweis Egyetem Patológiai Intézete akár egyetlen nap alatt is fel tudja állítani a szövettani diagnózist a Tűzoltó utcai gyermekklinika betegei részére. Ez azért fontos, mert a túlélési esélyt legtöbbször az határozza meg, hogy időben kezdik-e meg a terápiát. „Sajnos nem ritka, hogy későn kerül hozzánk a beteg, mert több hetet várakozik egy másik kórházban a diagnózisra” – nyilatkozta dr. Szabó András klinikaigazgató.

Szerencsére ma már a gyermekkori hematológiai betegségeket 85-90 százalékos eredményességgel tudják gyógyítani. „A kezelés küzdelmes időszak, akár egy évig is eltarthat, ami nagyon megterheli a családokat. Sok energiát kell tehát arra is fordítanunk, hogy a családot egyben tartsuk, ezért a szülők lelkiállapotával is foglalkoznunk kell, hiszen ez a gyermek felépülését is befolyásolhatja. Ebben minden osztályunkon pszichológus is segít” – mondta el dr. Szabó András.

A II. Sz. Gyermekklinikának ugyan nincs gyermekhemato-onkológiai területi ellátási kötelezettsége, azonban az Észak és Nyugat Dunántúl és a Központi Régió betegei mellett az ország minden részéből küldenek hozzájuk daganat vagy leukémia gyanúval gyermekeket.

Az országban a négy egyetemi klinikán (Budapesten, Pécsen, Debrecenben, Szegeden), valamint Miskolcon és Szombathelyen látnak még el daganatos gyermekeket. Az Országos Gyermekonkológiai Hálózat centrumai közé tartoznak még a miskolci és a budapesti csontvelő transzplantációs osztályok is.