Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kevesebbet horkol, aki rendszeresen énekel

Horkolás, kevésbé horkolnak azok akik énekelnek
Jelenet a Dennis a komisz című filmből Walter Matthau-val
Vágólapra másolva!
Egy brit énektanárnő notórius horkolók számára olyan speciális énekgyakorlatokat állított össze, amelyekkel a torok meggyengült izmainak erősítése révén már alig egy hónap után jelentősen enyhülhet a horkolás. A módszer több mint egy évtizede működik, és a visszajelzések alapján sok embernek segített világszerte.
Vágólapra másolva!

Alise Ojay brit kórusvezető több mint 15 évvel ezelőtt úgy döntött, hogy saját maga próbál ellenszert találni férje rendszeres horkolására. Abból indult ki, hogy mivel a horkolást főként a lágy szájpadlás és a felső torok izomzatának gyengesége okozza, ezért ezeknek az izmoknak a megerősítése valószínűleg enyhíteni fog a problémán. Persze a horkolás kialakulásában egyéb tényezők, például az elhízás, az alkoholfogyasztás és bizonyos alvási testhelyzetek (pl. háton fekvés) is szerepet játszanak, a probléma kulcsa mégis a torok izmainak gyengülésében rejlik, ami az életkor előrehaladtával ráadásul fokozódik.

A horkolás kezelésére többféle horkolásgátló eszköz is létezik, de az énektanárnő ennél természetesebb otthoni megoldásban gondolkozott. A gyakorlatok összeállításához az Exeteri Egyetem egyik orvosprofesszorának segítségét kérte, aki korábban számos kutatás során vizsgálta a lágy szájpad izmainak stimulálási lehetőségeit, illetve annak következményeit. Együttes munkájuk eredményeként született meg a körülbelül 20 perces „énekprogram”, amelyet először egy 20 fő bevonásával végzett kutatás keretében teszteltek: a résztvevők három hónapon keresztül naponta végezték az előírt énekgyakorlatokat, a horkolásukat pedig a program előtt is, és annak befejezését követően is hét-hét éjszakán keresztül hangaktivált felvétellel ellenőrizték.

Az International Journal of Otolaryngology and Head & Neck Surgery című szakfolyóiratban akkoriban közzétett tanulmány szerint a horkolás a résztvevőknél általában csökkent, komoly javulást pedig azoknál tapasztalták, akik pontosan és konzekvensen végezték az előírt gyakorlatokat. A tanulmány kiemelte, hogy a módszer leginkább azoknál működött, akik nem voltak túlsúlyosak, nem küzdöttek nazális problémákkal és csak középkorúan alakult ki náluk a horkolás. Az énekgyakorlatokat később klinikai vizsgálatok keretében is tesztelték, és a végleges módszert CD-lemez formájában kereskedelmi forgalomba hozták.

Jelenet a Dennis a komisz című filmből Walter Matthau-val Forrás: Warner Bros.

Alvási apnoe ellen is hatékonynak tűnik

Az énekléssel a horkolás ellen módszer az elmúlt tíz évben a visszajelzések alapján számos horkolónak (és álmatlansággal küzdő párjának) könnyítette meg az életét – számolt be most róla a washingtoni ismeretterjesztő intézet lapja, a Smithonian Magazin. Többen arról is beszámoltak, hogy az énekgyakorlatokkal a horkolásnál sokkal komolyabb következményekkel járó alvás közbeni légzéskimaradást (alvási apnoe) is kordában tudták tartani. Azt azonban a kórusvezető is elismeri, hogy voltak és lesznek is olyanok, akiknél az énekgyakorlatok nem enyhítik a horkolást.

Az Alise Ojay nevével fémjelzett módszert nemrég Nagy-Britannia országos társadalombiztosítója (NHS) is megvizsgálta, és arra a megállapításra jutott, hogy bár az eredmények igen biztatóak, további kutatásokra és az eddiginél pontosabb monitorozásra van szükség ahhoz, hogy a módszer hatékonyságát bizonyítsák.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről