Meglepő eredmény a csók szerepéről

csók, csókolózó pár egy frankfurti vasútállomáson
Vágólapra másolva!
Többféle elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy párkapcsolati szempontból mi célt szolgál a csók. Egy új kutatás eredményei azt az elgondolást erősítik, hogy a csókolózás a megfelelő partner kiválasztásában, később pedig megtartásában segít.
Vágólapra másolva!

A szexuális kapcsolat rendkívül fontos részét képezi a csók, amely majdnem minden kultúrában és társadalmi csoportban megfigyelhető jelenség. Sőt, az állatvilágban is van rá példa: az emberszabású majmok, például csimpánzok vagy bonobók is szoktak „csókolózni”, igaz, az emberhez képest ritkábban, és kevésbé hevesen. Adott tehát egy igen elterjedt, kivételes viselkedésforma, amelyről a mai napig nem tudni biztosan, hogy mi célt szolgál.

Jelenleg három fő teória létezik arra vonatkozóan, hogy milyen szerepe van a csókolózásnak a szexuális kapcsolatban: az első szerint így mérjük fel a leendő partner tulajdonságait és képességeit, a második szerint célja a vágyak felkorbácsolása (szexuális kezdeményezés), míg a harmadik értelmében a csók egyfajta kapcsolat-összetartó szereppel bír. Az Oxfordi Egyetem kutatói arra vállalkoztak, hogy kiderítsék, vajon melyik elmélet állhat legközelebb az igazsághoz.

Nőknek fontosabb

Az Archives of Sexual Behavior című szakfolyóiratban közzétett kérdőíves kutatásba több mint 900, 18 és 63 év közötti felnőttet vontak be, akiknek több mint a fele tartós párkapcsolatban élt a felmérés idején. A válaszokból kiderült, hogy a nők a csókolózást általában fontosabbnak tartották, mint a férfiak.

A felmérés szerint kiemelt fontosságú volt a csók a magukat vonzónak vagy csinosnak tartó férfiaknak és nőknek, illetve azoknak, akik gyakran bocsátkoztak egyéjszakás kalandba vagy rövid távú kapcsolatokba. Korábbi megfigyelésekből már kiderült, hogy a nők válogatósabbak a partnerkeresés során, és az is, hogy a rövid távú kapcsolatokat előnyben részesítők szintén nagyobb odafigyeléssel választanak partnert maguknak. Mivel ugyanezek a csoportok helyeznek kiemelt hangsúlyt a csókolózásra, ebből arra lehet következtetni, hogy a csók kapcsolatba hozható a leendő társ potenciális képességeinek feltérképezésével - mondta el a kutatás vezetője. Annál is inkább, mert csókolózáskor a partner „ízéből” vagy illatából hamar eldől, milyen esélyei lehetnek hosszú távon - tette hozzá.

Csókolózó pár egy frankfurti vasútállomáson Forrás: AFP/DPA/Oliver Berg

Kapcsolatmegtartó szerep

A jelenlegi kutatás arra is rámutatott, hogy a csókolózás fontossága összefüggést mutat a kapcsolat hosszával: minél tartósabb kapcsolatról volt szó, annál komolyabb szereppel bírt - főleg a nők körében. Ez arra utal, hogy a csókolózás a tartós kapcsolatokban az érzelmek kifejezésének és a kötődés erősítésének fontos eszköze. Az kétségtelen, hogy a forró csókok vágyfokozó hatással bírnak, azt azonban a mostani kutatás nem tudta megerősíteni, hogy emiatt alakult volna ki a csókolózás az evolúció során.