Indiában felléptek a multik bevált trükkje ellen

Vágólapra másolva!
Az indiai legfelsőbb bíróság elutasította a svájci Novartis AG gyógyszeripari vállalat szabadalmi védelmi keresetét a Glivec nevű rákellenes gyógyszerre.
Vágólapra másolva!

A döntés precedensértékű, hiszen a Novartis mellett egyebek között a Pfizer Inc. és a Roche Holding AG is fellebbezett az indiai legfelsőbb bíróságnál egyes gyógyszerei szabadalmi védettségének helyreállításáért. A Pfizer a Sutent rákellenes szer, a Roche pedig a Pegasys hepatitis C ellenes szer egy éve bíróságon elveszített szabadalmi védettségének helyreállításáért küzd.

Indiában törvény tiltja az "evergreening"-et

A bíróság azzal az indoklással utasította el a Novartis szabadalmi védettségre vonatkozó kérelmét, hogy a Glivec nem felel meg a szabadalom alapvető újdonság-követelményének, hanem egy már ismert és alkalmazott hatóanyag módosított változatát képviseli. Az indiai törvények tiltják azt az "örökzöldesítés" (evergreening) néven ismert gyakorlatot, melynek keretében vállalatok kis változtatásokkal igyekszenek meghosszabbítani az egy hatóanyagra már megszerzett szabadalmi védettséget.

A döntés azt igazolja, hogy az indiai törvények csak "korlátozott védelmet" nyújtanak a szellemi termékhez fűződő jogoknak - írja a Novartis közleménye.

"A legfelsőbb bíróság határozott kiállása az örökzöldesítés gyakorlatával szemben megnyitja az utat a megfizethető gyógyszerek előtt az indiai piacon" - mondta Y. K. Hamied, az indiai Cipla gyógyszergyár vezérigazgatója az ET Now tévécsatornának adott interjúban.

A multik dolgozzanak ki más üzletpolitikát Indiában!

Egészségügyi aktivista mozgalmak nagy politikai nyomás alatt tartják az indiai kormányt annak érdekében, hogy tegye elérhetővé az 1,2 milliárdos lakosság többsége számára megfizethetetlenül drága szabadalmaztatott gyógyszereket is. Az indiai lakosság 40 százaléka kevesebb mint napi 1,25 dollárból él. Az országban forgalmazott gyógyszereknek csak 10 százalékát adják a szabadalmaztatott márkás termékek, a többi hatóanyag-azonos utángyártott, azaz generikus gyógyszer.

"A multinacionális vállalatoknak más üzleti modellt kell kidolgozniuk ahhoz, hogy Indiában folytathassák tevékenységüket" - foglalta össze a bírósági döntés piaci következményeit Deepak Malik, az Emkay Global brókercég egészségügyi ipari szakértője, rámutatva, hogy a külföldi gyógyszeripari vállalatoknak megoldást kell találniuk arra, hogyan tudják licencegyezmények keretében a jelenleginél jóval olcsóbban értékesíteni márkás termékeiket az indiai piacon.

A Glivec hatóanyag-azonos változatát az indiai Cipla Ltd. és a Natco Pharma Ltd. vállalatok gyártják és értékesítik a belföldi piacon a Novartis által gyártottnak alig egy tizedéért. A két indiai vállalat részvénye 2,5, illetve 11 százalékkal erősödött a mumbai tőzsdén a döntés hatására, a Novartis indiai leányvállalatának részvénye viszont 6,8 százalékkal esett.

Az indiai gyógyszerpiac évente több mint 10 százalékkal nő

Az indiai gyógyszerpiac forgalmi értékben a 14-ik legnagyobb nemzeti piac a világon, és évi 13-14 százalékos növekedéssel, a világ második legnagyobb lakosságával csábító terjeszkedési lehetőséget kínál a nemzetközi gyógyszeripari vállalatok számára - különösen a jelenlegi helyzetben, amikor az iparosodott országokban megállt a kereslet növekedése.