Magas ólomtartalmú rizsre figyelmeztet az USA

citromos rizs
Vágólapra másolva!
Az egészségügyi határértéket jelentősen meghaladó mennyiségben tartalmazhatnak ólmot az Egyesült Államokba importáruként érkező rizsfélék - hangzott el egy amerikai tudományos konferencián. Bár a probléma elsősorban a Kínából és Tajvanról származó szállítmányokat érintette, több Európából jövő mintában is magas ólommennyiséget mértek.
Vágólapra másolva!

Bizonyos országokból származó rizsféléknél az egészségügyi határértéket jelentősen meghaladó ólommennyiséget mértek amerikai szakemberek. A magas ólomtartalmú rizs komoly egészségügyi kockázatot jelent, különösen az ólomra kiemelten érzékeny kisgyermekeknél, továbbá a rizsféléket napi szinten fogyasztó felnőtteknél. Különösen aggasztó, hogy a legmagasabb ólomszintek éppen bébiételekben fordultak elő - hangzott el az Amerikai Vegyészeti Táraság most zajló ülésén.

A kutatás keretében a Monmouth Egyetem szakemberei Ázsiából, Európából és Dél-Amerikából származó import rizstermékek ólomtartalmát mérték, majd ennek alapján kiszámolták a különböző korcsoportokra vonatkozó napi ólomkitettségi (ólomexpozíciós) szinteket. Kiderült, hogy a vizsgált minták némelyike annyi ólmot tartalmazott, amennyi a gyermekekre megállapított napi egészségügyi határértéknél 30-60-szor magasabb. Ha ez a gyermek ráadásul ázsiai családból származik, tehát feltételezhetően kiemelt szerepet töltenek be étrendjében a rizsalapú termékek, akkor a napi expozíciós szint a határérték 60-120-szorosa is lehet. A vizsgált mintákból származó rizskészítmények fogyasztása még felnőtteknél is elérné az ólomra vonatkozó napi egészségügyi határérték 20-40-szeresét - mondta el a kutatás vezetője.

Globális probléma

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a legtöbb ólmot a Tajvanról és Kínából származó rizs tartalmazza, de a cseh, olasz, indiai és thaiföldi mintákban is a magas ólomtartalmat mértek. Valószínűsíthető tehát, hogy globális problémáról van szó, ezért a szakemberek mindenképpen kiemelt óvatosságra intenek a rizstermékek importjával kapcsolatban - különösen azokban az országokban, ahol az étkezés szerves részét képezi a rizs.

A rizsből és rizslisztből készült termékek mára világszerte elterjedtek, és a belőlük készült ételek beszivárogtak az üzletláncok, éttermek és speciális ázsiai boltok kínálatába. Csak az Egyesült Államokban - ahol az elfogyasztott összes rizsmennyiség mindössze 7 százaléka származik importból - több mint 200 százalékkal nőtt az elmúlt 14 évben a rizs és rizsliszt felhasználása, és világszerte 3 milliárd ember fogyaszt napi rendszerességgel rizst, így a rizsben esetlegesen található szennyező anyagok komoly veszélyforrást jelenthetnek.