Gyerektápszer miatt tört ki az újabb kínai élelmiszerbotrány

Vágólapra másolva!
Sorozatos visszaélésekre derült fény egy eredetileg Svájcból importált gyermektápszer kínai forgalmazását illetően, az érintett cég vezetője vasárnap elismerte bűnösségét - számolt be a legújabb élelmiszerbotrányról a kínai sajtó.
Vágólapra másolva!

Több mint egy éven keresztül meghamisították, újracsomagolták és újracímkézték a kínai boltok polcán "száz százalék importként" feltüntetett Hero Nutradefense néven árusított csecsemőtápszert - vallotta be vasárnap Mou Csün, a terméket árusító svájci Hero Group kínai kereskedelmi partnere. Mou elismerte: az Svájcból származó tápszert lejárt szavatosságú kínai tejporral és más tejszármazékokkal keverték, a lejárati dátumokat meghamisították, az idősebb gyerekek számára készült termékeket fiatalabbaknak ajánlottra cserélték. A vállalkozó azt is bevallotta: a termék iránt olyan nagy volt a kereslet Kínában, hogy cége az importprocedúrát megkerülve jelentős mennyiségű árut csempészett be az országba, tovább gyarapítva bűnlajstromát.

A visszaélésekre a kínai központi televízió, a CCTV hívta fel a figyelmet egy múlt heti műsorában, azt állítván: a vállalat jogszabályokkal szembemenő gyakorlatát a kelet-kínai Szucsou városának minőségellenőrei már tavaly novemberben felfedték. Ám arról akkor hivatalosan nem közöltek jelentést, a veszélyes gyerektápszereket pedig nem vetették le a polcokról, így azok egészen a múlt hét végéig megvásárolhatóak voltak az országban, miközben a Hszinhua hírügynökség jelentése szerint a cég által vizsgált 17 mintából mindössze három felelt meg a nemzeti előírásoknak.

Kínában évek óta komoly gondokat okoz az élelmiszerek minősége. A tejipari ágazat a 2008-as melaminbotrány óta nem képes lábra állni, akkor 22 gyártó cég szabályszegése hat kisgyermek halálát és 300 ezer másik megbetegedését okozta. Tavaly a belső-mongóliai Yili Ipari Csoport bébiételeiről derült ki, hogy higanyt tartalmaznak, így a terméket országszerte visszavonták. Ezt megelőzően a Megniu tejipari cég került feketelistára, miután termékeiben - egy szúrópróbaszerű ellenőrzés során - nagy mennyiségű gombamérget találtak, az egyik legkedveltebb tejbe pedig lúgos víz került.