Ezért lehet jó az ősz haj

Vágólapra másolva!
Az ősz hajszálak megjelenésekor sokan visszasírják korábbi szőke, barna, esetleg vörös tincseiket, pedig egy új kutatás szerint az ősz hajúak nagyobb védettséget élveznek bizonyos betegségekkel szemben.
Vágólapra másolva!

Spanyol kutatók nemrég érdekes felfedezést tettek vaddisznókon végzett vizsgálatok során: a szürkés árnyalatú sörtékkel rendelkező egyedek szervezetében jóval kisebb mértékű sejtkárosodást lehetett tapasztalni, mint az élénkebb, vöröses színű vaddisznók szervezetében. A spanyol Museo Nacional de Ciencias Naturales kutatóinak megfigyelései közelebb vihetnek annak megértéséhez, hogy miért tartják a vörös színt mind az állatvilágban, mind pedig embereknél egészségügyi szempontból kockázatosabbnak.

A bőr, a szőrzet, a szem színét a melanin nevű festékanyag határozza meg, amelynek egyik legfőbb funkciója az ultraibolya sugarak káros hatásainak kivédése. Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy ha az emberi hajban és a bőrben túlnyomó részben vörös festékanyag található, akkor nagyobb a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázata. Mivel a fejlettebb gerinceseknél, beleértve az embert is, ugyanolyan típusú melaninok találhatók a bőrben és a testet fedő szőrzetben (madaraknál tollazatban), így a mostani kutatás értékes adatokat szolgáltathat arról, milyen élettani hatásai vannak az eltérő pigmentációnak - derül ki a Physiological and Biochemical Zoology szakfolyóirat cikkéből.

Festékanyagok és szabadgyökök

A haj és a bőr színét meghatározó melaninoknak kétféle típusa van: az eumelaninok barna vagy fekete színűek, míg a feomelaninok élénkvörös vagy gesztenyeszínű árnyalatot eredményeznek. A két melanintípus között az a legfőbb különbség, hogy a feomelanin a színtermeléshez egy speciális vegyületet, glutationt igényel. A glutation jótékony hatású antioxidáns, amely a szervezetben zajló oxidációs folyamatot képes gátolni, azaz megelőzi a szabadgyökök képződését és a sejtkárosodást. A kutatók azt feltételezték, hogy ha a glutationt a szervezet védekezés helyett a vörös pigmentek termeléséhez használja, megnyílhat az út a káros szabadgyökök előtt.

Feltételezéseiket a vaddisznókon végzett kísérletek igazolták: minél több vörös festékanyag fordult elő egy vaddisznó szőrében, annál kevesebb volt a glutation mennyisége az izomsejtekben, és annál nagyobb mértékű volt a sejtkárosodás, az oxidatív stressz. Ezzel szemben azt is megfigyelték, hogy a melanin hiányára utaló szürke színű sörték (a vaddisznók az emberhez hasonlóan őszülnek) kifejezetten jó jelnek bizonyultak, már ami a vaddisznók egészségét illeti. A sörték ősz színe egyáltalán nem az öregedéssel járó hanyatlást jelentette, mivel ezek a példányok voltak a legjobb egészségi állapotban, és sejtjeikben minimális károsodást lehetett tapasztalni.

Elképzelhető, hogy az emberek hamarosan bosszankodás és tépkedés helyett örömmel fedezik fel újabb és újabb ősz hajszálaikat - ám ehhez az eredményeket humán kutatások során is igazolni kell.