A harmincas férfiakat érinti leginkább a kiberszex Magyarországon

Vágólapra másolva!
A kiberszex a házastársi hűtlenség egyre inkább terjedő formája, és egy kiberözvegynek - az elhanyagolt valós partnernek - a valódi megcsaláshoz hasonló érzelmi törést okozhat. Itthon leginkább a harmincas családos férfiak fordulnak pszichológushoz az online szextől való függés miatt. Milyen jelek utalnak arra, hogy a partnernek virtuális kapcsolata van?
Vágólapra másolva!

Házasságtörésnek számít-e az internetes szex? És a telefonszex? Minek minősül, ha valaki üzleti úton a hotelszobájában pornófilmmel szórakoztatja magát?

Míg a valós életben a legtöbb ember számára elfogadható, hogy partnerén kívül mással flörtöljön, egy csók vagy testi kapcsolat létesítése már nem fér össze a házassági esküvel. A virtuális flört esetében nem ennyire markánsak a határok: sok résztvevő egyáltalán nem tekinti megcsalásnak, mondván, fizikailag nem is érintkezik internetes partnerével. Érzelmileg azonban könnyű érintetté válni egy virtuális kapcsolatban is, illetve a házastárs online szex függősége pszichésen komolyan megviselheti a valós, elhanyagolt partnert.

Dr. Kimberley S. Young, a netes függőséggel foglalkozó egyik legismertebb amerikai pszichológus definíciója szerint a kiberszex akkor számít házasságtörésnek, ha a pár egyik tagja a másik beleegyezése nélkül bonyolódik virtuális viszonyba (cyber affair), figyelmen kívül hagyva a másik érzéseit.

A szakemberek kiberözvegynek (cyber widow) nevezik egyrészt a virtuális kapcsolat miatt elhanyagolt, esetleg elhagyott valós partnert, másrészt kiberözvegy az is, akit virtuális partnere tesz lapátra. A megözvegyülés mindkét formája érzelmi törést okozhat, ezért nem szabad bagatellizálni a jelenséget.

Egy kiberözvegy története

"Leonard vagyok. Hét éve vagyok házas, és két gyerekünk van. A feleségem néhány hónapja kezdett chatelni, hogy ne legyen annyira egyedül, amíg én dolgozom. Rövid időn belül az ártalmatlan chatelés kiberszexbe, majd telefonszexbe fordult. Végül elkezdett randizgatni virtuális szerelmeivel, akár több száz kilométereket is utazva, és a gyerekeinket is magával vitte. Amikor rájöttem erre, és szembesítettem a helyzettel, tagadta, hogy bármi problémája lenne. Beadtam a válópert, de attól tartok, hogy a gyerekeket elviszi majd jó messzire valamelyik ilyen fickó társaságában." Forrás: Kimberley S. Young: Online függőségi munkafüzet - iránymutató egy kapcsolat újjáépítéséhez.


Itthon elsősorban házas fiatal férfiakat érint az online szex függőség

"Az online megcsalás a házastársi hűtlenség új formája, amely ugyanolyan komoly lelki zavarokat okozhat egy kapcsolatban, mint a valós megcsalás" - mondja dr. Hoyer Mária pszichológus, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Alkalmazott Pszichológiai Tanszékének vezetője, főiskolai docens.

Itthon egyelőre elvétve fordul elő, hogy valaki internetesszex-függősége miatt keres fel pszichológust. Mivel dr. Hoyer Mária neve alatt a világhálón a szexaddikció és az online szex függőség témában több ismeretterjesztő írás is elérhető, magánrendelésén a szokásosnál több ilyen kliens jelentkezik.

"Elsősorban fiatal, 25-35 év közötti, házas vagy tartós párkapcsolatban élők keresik fel a rendelést, mivel attól tartanak, hogy ha kiderül a függőségük, abból botrány vagy válás, illetve szakítás lesz. De előfordul, hogy már a válóperrel való fenyegetés az oka, hogy megkeresnek. Ritkán előfordul, hogy a megcsalt feleség keres fel, és ő kér segítséget a férje, illetve a barátja számára" - mondja a szakember.

"Eddig, aki házasemberként keresett fel ezzel a problémával, egy kivétellel mind többgyermekes családapa volt, olykor egészen kicsi gyerekkel" - mondja a pszichológus.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

"Ez csak egy kis flört, más semmi!"

"Úgy tűnik, a kiberszex vonatkozásában felzárkóztunk a Nyugathoz, mert nincs lényeges eltérés az itthoni és a szakirodalomban megtapasztalható esetek között. Talán csak annyi, hogy az USA-ban komolyabban veszik ezt a fajta függőséget, és rengeteg internetes fórum van, ahol az érintettek segítséget kérhetnek. Nálunk még bagatellizálják, ha kiderül: csak egy kis flört, más semmi! De hozzáteszem, ha ez a kis flört kényszeres viselkedéssé válik, és például egy háromgyerekes apa az estéket a gép mellett tölti, a felesége pedig tartósan rosszul érzi magát emiatt, akkor már el kell gondolkodni azon, hogy valójában miről is van szó" - mondja dr. Hoyer Mária.

Virtuális kapcsolatra utaló jelek

- A chatszobák az esti időszakban igazán népesek, így gyanúra ad okot, ha megváltozik a partner alvási szokása: késő éjszaka vagy csak kora hajnalban tér nyugovóra, illetve reggelente egy-két órával korábban kipattan az ágyból, hogy még társa ébredése előtt nyugodtan reagálhasson virtuális partnere üzenetére.

- Megnő az igény a - partnerrel nem megosztott - magánélet iránt.

- A házimunka, hétköznapi feladatok elhanyagolása.

- Nyilvánvaló hazugságok.

- Személyiségváltozások: a kiberözvegyek beszámolói szerint a virtuális viszonyba bonyolódott társuk viselkedése és hangulata markánsan megváltozik. Az egykor meleg, érzékeny feleség hirtelen hideg és visszahúzódó lesz. Az egyébként joviális férj csendessé és komollyá válhat.

- A szex iránti érdeklődés elvesztése. A virtuális kapcsolat egy idő után telefonszexszé, majd valós találkákká fejlődhet. De még ha a kiberkapcsolat meg is marad virtuális szinten, jellemző a számítógép előtti maszturbáció.

- Hanyatló befektetés a házassági kapcsolatba. A virtuális kapcsolatban lévő ember nem vágyik valós társával közös programokra, vacsora utáni hosszú beszélgetésekre, közös filmnézésre vagy hosszú távú tervek szövögetésére.


Fontosabb neki egy virtuális idegen

A tapasztalatok szerint fájó és nehéz beletörődni, hogy valakinek az élete társa több időt tölt a számítógéppel, illetve egy virtuális idegennel, mint vele. Megjelenik a harag, a düh, a féltékenység, a bizalmatlanság, de olyan is akad, aki saját magát kezdi okolni a másik hűtlenségéért (Nem voltam elég jó hozzá.), vagy mentségeket keres (Legalább nem iszik. Legalább nem ver. Ez még mindig jobb, mint ha élőben csalna.).

Van, aki nem hajlandó szembenézni azzal, hogy az online szex függőség betegség. Pedig a függőség pszichés betegség, kezelése szakembert kíván. "Nem a technikát kell okolni, hogy kialakult az egyik házastárs online függősége, hanem először is azonosítani kell a rejtett problémákat. Többek között meg kell vizsgálni az intimitásra való képességet. Az okok gyakran az anyával való korai kapcsolatban találhatók meg, az onnan hozott lenyomatok késztethetik a férfit menekülésre" - mondja dr. Hoyer Mária. A kiberkapcsolatokban a nők elsősorban érzelmi, a férfiak viszont szexuális kielégülést keresnek.

A párkapcsolat fokozatos újraépítése mellett az online szex függőség kezelési módja a függőség kontroll alá vonása, és általában egy pozitív függőséggel való kiváltása. "Ez ideális esetben olyan tevékenység, amely megnyitja az embert, és lehetőleg társasági: például a hegymászás férfitársasággal. Visszaesés persze még így is előfordulhat, de az mindig öröm, ha valamelyik kliensem azt meséli, hogy már tíz hónapja nem chatelt" - mondja a pszichológus.