Végzetes is lehet a szakszerűtlen akupunktúra

Vágólapra másolva!
Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás egyik legelterjedtebb módszere, de ha nem hozzáértő szakember végzi, ideget, eret érhetnek a tűk, sőt átszúrhatják a mellhártyát vagy a szívburkot is. Akupunktúrát csak szakvizsgával rendelkező, felsőfokú egészségügyi képzésben részt vett személy végezhet Magyarországon, a kínai orvosok csak magyar kollégáik felügyelete alatt dolgozhatnak.
Vágólapra másolva!

Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás egyik legismertebb és legelterjedtebb módszere. Lényege, hogy a páciens testének kritikus pontjain a bőrbe vékony fémtűket szúrnak (a tűk átmérője 0,16-0,46 mm, hosszuk 13 mm-től akár 130 mm-ig terjedhet). A hagyományos kínai orvoslás szerint a megfelelő akupunktúrás pontok manuális vagy elektromos ingerlése a gyógyulást segítő folyamatokat vált ki a beteg szervezetében.

Bár az orvosok körében sok vita folyik arról, hogy az akupunktúra milyen egészségi problémák ellen és mennyire hatásos, abban a legtöbb szakember - a módszerrel szemben szkeptikusok is - egyetért, hogy használata többnyire biztonságos. Azonban mint minden invazív eljárásnak, az akupunktúrának is lehetnek veszélyei. Egy angol kutatócsoport ezeket próbálta felderíteni a brit egészségügyi ellátórendszerben (NHS) regisztrált panaszbejelentések elemzésével.

Forrás: AFP/Mark Ralston
Forrás: AFP/Mark Ralston

Szíven szúrt páciensek

A Nemzeti Betegbiztonsági Ügynökség szakemberei összegyűjtöttek minden olyan panaszbejelentést, amelyet NHS-rendelőkben végzett akupunktúrás kezelés után nyújtottak be 2009 és 2011 között. Ezekben a rendelőkben az akupunktúrás kezelést hagyományos képesítéssel rendelkező orvosok végzik, akiket külön kiképeztek az akupunktúra végzésére. Az eredményeket az International Journal of Risk & Safety in Medicine című szaklapban tették közzé.

A vizsgált időszakban összesen 325, káros mellékhatásokról beszámoló jelentést találtak. Az akupunktúrás kezelések teljes számáról nincs adat, ezért a nemkívánt események gyakoriságát nem tudták kiszámítani - korábbi brit és német vizsgálatok alapján ez körülbelül 10 százalékra becsülhető.

A problémák egy része pusztán a szakszerűtlen eljárás miatt jelentkezett: 100 esetben például a betegekben túl sokáig benne hagyták a tűket, néha órákkal tovább, mint szükséges lett volna. Néhány tűt később sebészi úton kellett eltávolítani. 162 esetben számoltak be arról, hogy a beteg elszédült vagy elájult, amikor a tűket behelyezték. Öt embernél lépett fel légmell (pneumothorax), vagyis a tüdő összeesése, amely azért következett be, mert az akupunktúrás tű megsértette a külső mellhártyát, megszüntetve a két mellhártya közötti, a tüdőt tartó vákuumot.

Ha ritka is, a légmell nem lebecsülendő kockázat: ha az orvos nem veszi észre, és hazaengedi a beteget, akár halálhoz is vezethet - mondta a New Scientistnek a cikk egyik szerzője, Edzard Ernst, a plymouthi Peninsula Orvosi Egyetem Komplementer Medicina Tanszékének kutatója, aki az alternatív orvoslás bizonyítékalapú értékelésének egyik legismertebb szakértője. Ernst szerint a nemzetközi vizsgálatok 86 halálesetre derítettek fényt akupunktúrás kezelés után 1965 és 2009 között, a legtöbb esetben légmell miatt. Súlyos szövődmény léphet fel továbbá azoknál, akiknek a szegycsontjában, egy akupunktúrás pont közelében lyuk található (ez az embereknek körülbelül 6 százalékánál fordul elő). A lyukat szalagok fedik, ezért a kezelőorvos nem tudja kitapintani, az akupunktúrás tűk azonban keresztülhatolhatnak rajta, és megsérthetik a szívburkot, ami halált okozhat - mondta Ernst a New Scientistnek.

A cikk szerzői szerint az akupunktőröknek tisztában kell lenniük az akupunktúrás kezeléssel járó komplikációkkal, különös tekintettel a légmellre, és fel kell készülniük ezek orvoslására.

Megfelelő szakképzettség és körülmények kellenek

"Hogyne lenne veszélye az akupunktúrának! - mondja dr. Hegyi Gabriella, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán működő Komplementer Medicina Tanszék vezetője, a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társaságának elnöke. Az akupunktúrás tű eret szúrhat át, ideget szúrhat át, nem megfelelő energetikai pontot érinthet, éppen ezért használhatja csak orvos. Megfelelő anatómiai ismeretek és kellő tapasztalat birtokában például tudja az ember, hogy ha az ülő, sovány beteg hirtelen belégzéskor kapja a háti pontokba a tűt, és meg is ugrik, a tű túl mélyre szaladhat, és légmellet okozhat, ezért csakis kilégzéskor szabad szúrni. Ha mégis kialakul a légmell, súlyos szakmai hiba nem észrevenni, mivel azonnali kórházi kezelésre van szükség."

Hegyi Gabriella szerint bár erről Magyarországon nem készült szisztematikus felmérés, megfelelő szakképzettség és körülmények - például egyszer használatos vagy sterilizált tűk használata - esetén nagyon ritkán lépnek fel nemkívánt reakciók. "Érzékeny egyéneknél kellemes fáradtságérzet léphet fel, de ez nem kóros, a szimpatikus idegrendszer ellazulása okozza. Szédülés, ájulás nagyon sok pont megszúrása esetén, nem fekvő beteg kezelésénél fordulhat elő, ezért mindig le kell fektetni a beteget. Fájdalom akkor jelentkezhet, ha nem kellően hegyes a tű, durva a tű bevezetése. Ezt gyakori tűcserével, a tűk hegyének sterilizálás utáni ellenőrzésével lehet kivédeni. A szöveti hajszálerek átszúrásakor bekövetkezhet kisebb vérzés, ám seb a beszúrás helyén szakszerűen, orvos által kivitelezett kezelésnél nem léphet fel" - mondja Hegyi Gabriella.

"Én 35 éve dolgozom ezen a szakterületen, kezdetben előfordultak érzékenységi reakciók, ám azóta egyszerre kevés szúrást és fektetve kezelést alkalmazok. Más nem volt, hála istennek!" - mondja a doktornő.

Hasonló tapasztalatokról számol be dr. Eőry Ajándok háziorvos, természetgyógyász. "Akupunktúra közbeni szédülés igen, ájulás nem fordult még elő a praxisomban, ami eddig körülbelül 10 ezer beteget jelent. A légmell veszélyére minden tankönyv felhívja a figyelmet, de sohase fordult elő nálunk. Természetesen fájdalmat okozhat a tű, de sebet nem ejt - kihúzás után a szúrás helye vérezhet, ami azonnal el is állítható" - mondja dr. Eőry.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ki végezhet akupunktúrát?

Az akupunktúra 1987 óta legális orvosi tevékenység Magyarországon, és gyakorlását - akárcsak a többi nem hagyományos terápiáét - a 40/1997 rendelet szabályozza. Ennek értelmében ilyen terápiát csak szakvizsgával rendelkező és felsőfokú egészségügyi képzésben részt vett személy végezhet. Az akupunktúra legális gyakorlásához továbbá ÁNTSZ-engedély is szükséges, amely meghatározott tárgyi és személyi feltételekhez van kötve.

Magyarországon kínai orvoslásból jelenleg nem lehet szakvizsgát tenni, ilyen területen csak a Pécsi Tudományegyetemen van lehetőség az orvosi diplomát követő kétéves posztgraduális képzésre és szakirányú vizsga megszerzésére. A Kínában szerzett orvosi diploma nem egyenértékű a magyar diplomával, ezért az itthon egyre nagyobb számban dolgozó kínai orvosok csak egy-egy magyar orvos felügyelete alatt dolgozhatnak.

Az akupunktúrával - vagy bármilyen más beavatkozással - járó esetleges kockázatokat azonban a leggondosabb óvintézkedésekkel sem lehet teljesen kiküszöbölni. Ha valakinél a kezelés során olyan komplikáció lép fel, amelyről nem tájékoztatták megfelelően, panaszával az illetékes betegjogi képviselőhöz fordulhat, akinek a nevét és elérhetőségét minden egészségügyi intézményben kötelezően fel kell tüntetni.

Az akupunktúra lényege

Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás évezredek óta használt módszere. A hagyományos kínai orvoslás szerint - amelyre a test és az elme egységét hangsúlyozó, holisztikus szemlélet jellemző - az akupunktúrás pontok egy összefüggő csatornarendszeren, a meridiánokon helyezkednek el, és manuális vagy elektromos ingerlésük helyreállítja az életenergia (qi, ejtsd: csí) áramlását a meridiánokban (meg kell jegyezni, hogy a nyugati orvoslás vizsgálómódszereivel sem szövettani, sem élettani megfelelőit nem sikerült még kimutatni az akupunktúrás pontoknak, a csínek és a meridiánoknak). Az akupunktúrás kezelést a legtöbbször különböző fájdalmak (például fejfájás, fogfájás és derékfájás) és neurológiai problémák kezelésére ajánlják. Hatásosságát illetően nem szűnnek a viták - a legtöbb bizonyíték a fájdalom és hányinger csillapításával kapcsolatban érhető el -, de egyes szakemberek szerint a hatás ezekben az esetekben is nagyon csekély, és pusztán a placebóhatással magyarázható. A hatásosság vizsgálatát nehezíti, hogy az akupunktúra esetében nehéz a kontrollkísérletekhez szükséges "álkezelést" végezni.