Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mit jelez, ha lassul a járási sebesség?

Vágólapra másolva!
Célszerű odafigyelni idősebb szeretteink járási sebességének változására, mivel ez akár a kezdődő szellemi hanyatlás egyik jele is lehet.
Vágólapra másolva!

Korábbi tanulmányok már összefüggést találtak az idősek járásának sebessége és a szellemi hanyatlás kialakulása között, egy most közölt tanulmány pedig arra világít rá, hogy a járás sebességének lassulása a kezdődő elbutulás jele is lehet. A Neurology® című szakfolyóiratban megjelent kutatás kiemeli, hogy a mozgás lassulásának időben történő észlelése segíthet az időskori szellemi hanyatlás korai felismerésében és kezelésében.

Az Oregon Egyetem munkatársai által végzett kutatásban 93 egyedül élő, idősebb (legalább 70 éves) ember vett részt. A résztvevők 58 százalékánál (54 fő) a szakemberek semmilyen kognitív problémát nem tapasztaltak, míg 33 százalékuk (31 fő) memóriát nem érintő, 9 százalékuk (8 fő) pedig memóriát érintő enyhe kognitív zavarokkal küzdött. Az enyhe kognitív zavart (MCI) a normális megismerési funkciók és az elbutulás (demencia) közötti átmeneti állapotnak tekintik, amelyre feledékenység, apróbb memóriazavarok és a koncentráció romlása jellemző.

A résztvevők mozgását és járási sebességét az otthonukba telepített speciális eszközök (pl. infravörös érzékelők) segítségével három éven keresztül figyelték, és különféle tesztekkel rendszeresen vizsgálták memóriájukat és gondolkodásukat. A résztvevőket a járási sebességük átlaga és annak ingadozása alapján három kategóriába - lassú járású, átlagos vagy gyors mozgású - csoportba sorolták.

A vizsgálat eredményeiből kiderült, hogy a memóriát nem érintő kognitív zavarokkal küzdőket általában lassú járás jellemezte, valamint járásuk sebessége gyakran ingadozott. Az eredmények arra utalnak, hogy a járás lassulásából és a sebesség ingadozásából következtetni lehet az idősek későbbi memória- és gondolkodási zavaraira. Ha sikerül a mostani eredményeket szélesebb körben is igazolni, korai kezeléssel az idősek szellem frissessége, ezáltal önállósága is hosszabb ideig fenntartható lenne.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről