Először kapott külföldi szívet egy magyar kislány

Vágólapra másolva!
A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet szakemberei külföldről hoztak donor szívet egy nyolcéves magyar kislánynak. A szív eltávolítása és beültetése között négy óra telt el.
Vágólapra másolva!

Magyarország ez év januárjában csatlakozott az Eurotrasplant nonprofit szervezethez, amely hazánkkal együtt nyolc ország között koordinálja a szervtranszplantációt. Az együttműködés keretében az első külföldi szervet egy nyolcéves magyar kislány kapta. (2010-ben egyszer már ültettek be külföldi szívet egy magyar kisfiúba, de ekkor még nem voltunk az Eurotransplant tagjai.)

"Egy délutáni műszakban érkezett a hívás, ami akkor még csak egy háttér felajánlás volt, azaz elsősorban egy másik intézményt értesítettek a lehetőségről, de mivel ilyen esetben az idő nagyon számít, értesítik a listán szereplő második beteget is" - mondta el a sajtónak Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának igazgatója. Negyed órán belül kiderült, hogy az elsődleges intézmény visszalépett. Néhány órán belül az Országos Kardiológiai Intézet orvosai egy magángéppel már úton voltak külföldre a szervért.

"Egy ilyen transzplantáció rendkívüli szervezést igényel. Egy orvoscsapat elindul a szerv kivételéért, egy pedig itthon készíti fel a beteget a műtétre. A szív kivétele alig 20 perc, az átültetés pedig körülbelül 40 percig tart. A kettő között azonban nem telhet el 4 óránál hosszabb idő, a szerv fagyasztásához használt oldat ennyi ideig képes biztosítani, hogy a szövetek ne sérüljenek" - mondta el az [origo]-nak dr. Hartyánszky István, az intézet szívsebésze. Így a földrajzi távolságok nagyban befolyásolják, hogy honnan kaphat egy magyar beteg donor szervet.

A külföldi szervért cserébe Magyarországnak a következő ugyanilyen vércsoportú donorszervet fel kell ajánlania az Eurotransplant-nak. Ezen kívül felajánljuk azokat a szerveket is, amelyek itthon adott pillanatban feleslegesek, azaz nincs megfelelő vércsoportú recipiens rájuk.

Az Eurotransplant listákra az elmúlt közel két hónapban felkerült magyarok közül háromnál történt transzplantáció: kettőnél végül magyar szervet kapott a beteg, az említett nyolcéves kislánynál pedig külföldit. (A szív származási helyéről az elhunyt családja és a beteg védelme érdekében bővebb információt az orvosok nem adnak.)

Jelenleg az Eurotransplant nemzetközi várólistákon 7 magyar gyerek vár vesére, 2 gyerek szívre, egy hiperimmunizált felnőtt - akinek szervezete fokozott mennyiségű ellenanyagot termel - vesére, 2 felnőtt beteg pedig akut szívátültetésre.