Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Diétával csökkenthető a csendes stroke kockázata

Vágólapra másolva!
A mediterrán diéta közismerten segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Egy új vizsgálatban a népszerű étrendnek a keringési rendszerre gyakorolt újabb kedvező hatását tárták fel: az agyban lévő ereket is megóvja a károsodástól.
Vágólapra másolva!

Az Archives of Neurology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a mediterrán étrend segít megelőzni az agyi erek károsodását, így csökkentheti a csendes stroke és a memóriaproblémák kialakulásának kockázatát. A mediterrán diéta zöldségekben, gyümölcsökben, halakban, olajos magvakban, teljes kiőrlésű gabonafélékben és olívaolajban gazdag étrendet jelent, amelyben kis mennyiségű alkohol, főként vörösbor fogyasztása javallt ugyan, de a vörös húsok, az édességek és a fehér liszt fogyasztása kerülendő.

Korábbi vizsgálatokban már megállapították, hogy a sokak számára vonzó, változatos mediterrán étrend csökkentheti a szívbetegség és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, az új kutatás viszont kifejezetten az agyi kiserekre gyakorolt hatásait vizsgálta.

A szakemberek először feltérképezték a vizsgálatban résztvevők táplálkozási szokásait, majd csoportokba osztották őket annak megfelelően, hogy étrendjük mennyire szigorúan követte a mediterrán diéta alapelveit. Ezután mágnesesrezonancia-vizsgálat (MRI) segítségével felmérték az agyi erek károsodására utaló elváltozásokat (fehérállományi hiperintenzitás), amelyek idővel csendes stroke vagy demencia kialakulásához vezethetnek.

Az eredmények szerint azoknál tapasztalták a legkevesebb agyi érkárosodást, akik jellemzően a mediterrán étrend szerint táplálkoztak. Az is kiderült, hogy a bevitt zsírsavak jellege is meghatározó: az egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmazó élelmiszerekben, például olívaolajban gazdag étrend követőinél jóval kisebb mértékű volt az agyi ereket érintő károsodás.

A kutatás vezetője elmondta, hogy az eredmények alapján korai lenne azt állítani, hogy a mediterrán étrend az agyi érkárosodás megelőzésének hatékony módszere lenne, de az eddigi megfigyelések mindenképpen újabb vizsgálatokra ösztönzik a kutatókat. Amennyiben további bizonyítékokkal sikerül alátámasztani az összefüggést, széles tömegek számára elérhető, egyszerű eszközzel lehetne csökkenteni a csendes stroke kialakulásának kockázatát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről