Először ültettek be kinyomtatott állkapcsot

Vágólapra másolva!
Egy 83 éves belga nő az első, aki háromdimenziós nyomtatással készült alsó állkapcsot kapott. A beteg néhány órával a műtét után már tudott beszélni. A beültetést végző orvosok szerint a titánból készült állkapcsot újabb kinyomtatható testrészek, leginkább csontok és ízületek követhetik.
Vágólapra másolva!

A 83 éves páciensnek krónikus csontfertőzése volt, amelyet magas kora miatt kockázatos lett volna a hagyományos helyreállító sebészeti műtéttel kezelni, ezért döntöttek a szakemberek az új technológia mellett. Az orvosok és a nyomtatómérnökök tulajdonképpen egy teljesen új, különleges tervezésű állkapcsot készítettek a betegnek, mivel az implantátumon az izmok megtapadására, valamint az új erek és idegek növekedésére alkalmas mélyedéseket és barázdákat is kialakítottak.

A műtétet megelőző kutatások a belgiumi Hasselt Egyetem Bioorvosi Kutatóintézetében zajlottak, magát az implantátumot a LayerWise nevű, speciális fémalkatrészek gyártására szakosodott belgiumi cég készítette el.

"Amint megkaptuk a 3D-s digitális tervet, automatikus eljárással felszeleteltük 2D-s rétegekre, majd ezeket a metszeti képeket küldtük át a nyomtatógépnek" - mondta el a BBC-nek Ruben Wauthle, a LayerWise fejlesztőmérnöke. A nyomtató lézersugarat használt arra, hogy az egymást követő vékony titánpor rétegeket összeolvassza. Minden egyes réteget az előzőhöz olvasztottak, egy milliméteres magasságot 33 rétegből hoztak létre, így az állkapocs elkészítéséhez végül több ezer rétegre volt szükség. A 107 grammos állkapocs elkészítése pár órányi nyomtatást jelentett.

A titánból lévő implantátumot végül egy biokerámia réteggel borították be. A beültetés négy órán át tartott, a műtéti csoport szerint ez az idő csupán az ötöde annak, amennyire egy hagyományos rekonstrukciós műtéthez szükség van.

"Röviddel az altatásból való felébredése után a páciens már néhány szót mondott, egy nap elteltével pedig újra képes volt nyelni" - mondta Jules Poukens, a műtéti csapat vezetője, a Hasselt Egyetem sebésze. A beültetést egyébként még júniusban hajtották végre, ám az eredményt csak most hozták nyilvánosságra. A nő négy nappal a beavatkozást követően hazatérhetett.

A 3D-nyomtatást hazánkban is alkalmazzák már korrekciós műtéteknél a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumban. A klinika biomechanikai laboratóriumában hiányzó csontok pótlására használják az eljárást, illetve a műtéti tervezésnél vesznek igénybe CT-vizsgálati adatok alapján kinyomtatott csontokat.