A szívinfarktus kockázatát jelentősen növeli a tévé és az autó

Vágólapra másolva!
Az egész világra kiterjedő tanulmány megállapította, hogy a mozgás jelentősen csökkentheti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát, míg a televízió és az autó - főleg a szegényebb országokban - komoly rizikófaktort jelent.
Vágólapra másolva!

Az INTERHEART névre keresztelt kutatás 52 ország 29 ezer lakójának adatait vizsgálta Ázsiától Európáig, Ausztráliától a Közel-Keleten át egészen Amerikáig. A kutatás vezetője kiemelte, hogy az INTERHEART azért különleges, mert eddig nem nagyon vizsgálták globális viszonylatban a munkahelyi és a szabadidős mozgás, illetve a szívinfarktus kialakulásának kockázata közötti összefüggéseket.

A kutatás legfontosabb megállapítása, hogy a könnyű vagy közepes fizikai aktivitással járó munkát végzők, és a szabadidejükben bármilyen mozgásformát gyakorlók esetében jóval alacsonyabb a szívinfarktus kockázata, függetlenül az illető nemétől, életkorától, társadalmi és gazdasági helyzetétől. A kutatás azt is megállapította, hogy a kemény fizikai munka nem nyújt védelmet az infarktus ellen. A mozgásszegény életmódot "támogató" technikai vívmányok, például az autó és a televízió pedig önmagukban is komoly rizikófaktornak minősülnek.

A vizsgálat során több mint 10 ezer, az első infarktuson már átesett személy munkahelyi és szabadidős testmozgási szokásait vetették össze egy 14 ezer fős kontrollcsoporttal. Részletesen felmérték a munkával járó fizikai aktivitás mértékét, a szabadidőben végzett testmozgás gyakoriságát és nehézségi fokát. Minden résztvevőtől megkérdezték továbbá, hogy van-e a háztartásában autó, motorbicikli, rádió, televízió vagy számítógép.

Az egyéb befolyásoló tényezők (pl. életkor, nem, jövedelem, dohányzás, alkoholfogyasztás, iskolai végzettség, étrend, stb.) kiszűrése után a kutatók azt tapasztalták, hogy a könnyű vagy közepesen nehéz fizikai megterheléssel járó szakmában dolgozóknál 11-22 százalékkal alacsonyabb volt a szívinfarktus kockázata az ülő munkát végzőkhöz képest. A szabadidejükben rendszeresen sportolók körében is jóval alacsonyabb volt az infarktus-kockázat: a könnyű mozgás 13, a közepesen nehéz, a megerőltető sportolás 24 százalékkal csökkentette a rizikót. A mind televízióval, mind pedig autóval rendelkezőknél ugyanakkor 27 százalékkal magasabb volt az infarktus kockázata azokhoz képest, akik sem autóval, sem pedig tévével nem rendelkeztek.

A European Heart Journal által közzétett tanulmány szerzői azt javasolják, hogy a szív egészségének védelmében mindenki próbáljon lehetőleg napi rendszerességgel valamilyen közepesen megterhelő mozgásformát végezni. Ez lehet tempós séta, biciklizés vagy akár kertészkedés, ráadásul a jó kondíció megőrzése a szívbetegségek megelőzésének is egyik legkönnyebb, legolcsóbb és talán leghatékonyabb módja.